Veelgestelde vragen
-
InSpark onderscheidt zich door een sterke focus op innovatieve technologieën zoals cloud computing, AI en data-analyse. We streven ernaar om onze klanten te helpen bij het benutten van de volledige potentie van deze technologieën om hun bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Lees meer over onze oplossingen.
-
In de praktijk heeft Azure Sentinel vier kerntaken:
- Verzamelen van gegevens uit de cloud, van gebruikers, programma’s en hardware
- Detecteren van bedreigingen
- Onderzoeken van mogelijke bedreigingen
- Reageren op incidenten
Om deze vier taken uit te kunnen voeren, moet Azure Sentinel verbonden worden met verschillende Microsoft-bronnen, waaronder de cloudomgeving van Office 365, Azure Active Directory en Azure Advanced Threat Protection en andere essentiële cloud-oplossingen. Op die manier kan Azure Sentinel cloud-breed worden ingezet. Daarbij werkt Azure Sentinel het beste samen met de clouddiensten van Microsoft, omdat je de dienst gebruikt vanuit het Azure Portal. Maar buiten deze diensten kan Azure Sentinel ook met een reeks andere toepassingen van externe partijen samenwerken.
Azure Sentinel is daarmee een virusscanner on steroids. Het kan niet alleen mogelijke malware herkennen, maar het biedt een totaalbeeld van alle incidenten en mogelijke bedreigingen in de digitale omgeving van een organisatie. Azure Sentinel kan daardoor signaleren wanneer een gebruiker op een link klikt die naar een malafide website leidt, maar ook als er een DDoS-aanval plaatsvindt op serverniveau.
Naast het live monitoren van dit soort bedreigingen, kan er ook aan de hand van logs gezocht worden naar mogelijke afwijkingen. Azure Sentinel kan op basis van de data uit verschillende applicaties zelf signaleren wanneer er wordt afgeweken van een trend. Bijvoorbeeld als er opeens een hoog aantal inlogpogingen zijn bij een bepaalde dienst. In de data zal Azure Sentinel deze afwijking markeren, zodat beheerders kunnen kijken of de afwijking te verklaren is door een interne oorzaak of dat er inderdaad kwaadwillenden hebben geprobeerd om binnen te komen.
-
Azure Sentinel kan worden verbonden met een breed scala aan services. Op die manier kun je zorgen dat alle processen binnen een organisatie worden gedekt en vierentwintig uur per dag worden bewaakt. Uiteraard is Azure Sentinel compatibel met Microsoft-clouddiensten, maar er kunnen ook veel applicaties van externe leveranciers worden gekoppeld.
Data kan worden binnengehaald van diensten als Office 365, Azure Active Directory (AAD), AAD Identity Protection, Azure Advanced Threat Protection, Cloud App Security en Azure Security Center, Azure Activity en Azure Information Protection en de Azure Web Application Firewall. Daarnaast worden ook andere platforms ondersteund. Zoals Amazon Web Services (AWS), Palo Alto Networks, Cisco ASA, Check Point, Fortinet, F5, Barracuda en Symantec ICDX.
Daarnaast zijn er nog tal van kleinere diensten die verbonden kunnen worden met Azure Sentinel. Wanneer je vragen hebt over specifieke diensten, neem dan contact op met je leverancier en informeer naar de specifieke wensen van jouw organisatie. Zolang je vanuit het Azure Portal kunt werken, is er in elk geval heel veel mogelijk.
-
Azure Sentinel kan worden gebruikt vanuit het Azure Portal. Wanneer er een abonnement is afgesloten kun je Azure Sentinel direct toevoegen en een workspace maken.
-
Als jouw organisatie een abonnement heeft afgesloten voor Azure Sentinel, is het meteen klaar voor gebruik. Azure Sentinel kan direct vanuit het Azure Portal worden geïmplementeerd. Wanneer je in het portaal zit kun je zoeken naar Azure Sentinel en een nieuwe workspace toevoegen. Als deze is aangemaakt, kunnen relevantie databronnen worden toegevoegd en het dashboard voor de betreffende workspace kan worden ingericht.
Ook kun je standaard workspaces toevoegen, zodat je een standaard dashboard krijgt dat past bij een bepaalde gegevensbron. Je kunt vervolgens in een opslag zien wat er gebeurt bij de betreffende bron. Mocht je zelf specifieke data willen weergeven of het dashboard anders willen inrichten, dan is daar ook alle ruimte voor.
-
Wanneer u Azure Sentinel gaat implementeren binnen organisatie is het van belang dat er bekwame beheerders het systeem kunnen instellen, monitoren en uitlezen. Daarom is het verstandig om iedereen die met Azure Sentinel werkt een training te laten volgen en een certificaat te laten halen. Dit kan door middel van een cursus. Via verschillende modules kan het systeem eigen worden gemaakt, van het instellen van een overzichtelijk dashboard tot aan het uitlezen van incidenten-logs.
Azure Sentinel is een zeer krachtige tool voor cloud security. Met behulp van een training zorg je dat je organisatie het maximale uit Azure Sentinel haalt en de tool optimaal kunt gebruiken.
-
Kubernetes werkt met containers waarin zich de functionaliteiten (microservices) van een applicatie bevinden. Containers zijn niet meer dan afgebakende delen van een host machine (server, VM), ontkoppeld van de onderliggende infrastructuur. Lichtgewicht, makkelijk verplaats- en reproduceerbaar, stabiel én goed te isoleren. Zo wordt gecontaineriseerde software “portable” en kan deze moeiteloos in een willekeurig ander deel van het host-systeem of de cloud geplaatst worden.
Door containerisatie kan de uitvoering van applicaties en workloads flexibel gepland, geïmplementeerd, gecompileerd én geschaald worden. Zo kun je container-apps ook overhevelen van lokale computers naar on-premises productie of verschuiven tussen hybride en meervoudige cloud-omgevingen, terwijl de consistentie tussen de omgevingen onaangetast blijft.
Een video over de meest gebruikelijke Kubernetes scenario’s:
Dat klinkt meteen weer ietwat gecompliceerd, maar hét kritieke punt in al deze scenario’s is de Container Routering. Oftewel, het management van al die containers. Gerelateerde containers die samen een functie/applicatie uitvoeren, moeten immers voortdurend met elkaar communiceren. Een tiental communicerende containers manueel beheren is nog geen probleem. Maar zodra een applicatie groeit en je honderden of zelfs duizenden containers op servers in je datacenter moet beheren, verlies je het overzicht en wordt het een extreem arbeidsintensieve aangelegenheid. Het beheer moet dan geautomatiseerd worden. Dat wordt “orkestratie” genoemd. En dát is dus wat Kubernetes doet: Container Orchestration.
Kubernetes zorgt ervoor dat containers geheel automatisch en volgens vooraf vastgelegde criteria gestart en gestopt kunnen worden. Op deze wijze regelt Kubernetes taken als routeren, configureren, op- en neerschalen, load balancing, replicatie, maar ook bijvoorbeeld failover (het bij uitval overschakelen naar een redundant(e) of stand-by server, systeem, hardware component of netwerk). Loopt een container vast, dan zorgt Kubernetes voor een nieuwe. Complexe toepassingen worden in containers geplaatst en geschaald geïmplementeerd in een (of meerdere) cluster(s), zonder dat de containerstatus aangetast wordt. Zo kunnen ontwikkelaars sneller nieuwe features en applicaties schaalbaar ontwikkelen, testen en uitrollen.
De werking van Kubernetes samengevat:
- Geautomatiseerde planning (vele geavanceerde mogelijkheden om de lancering van containers op cluster nodes te plannen en te managen)
- Zelfhelend vermogen (automatisch her(in)plannen, vervangen en herstarten van defecte containers)
- Geautomatiseerde rollout en rollback (om de gewenste status (desired state) van een gecontaineriseerde applicatie te bereiken)
- Horizontaal schalen en Load balancing: (automatisch op- en neerschalen van applicaties afhankelijk van de vereiste en beschikbare resources)
-
1. Je raakt het overzicht kwijt
Een van de issues met Kubernetes is dat organisaties vaak alles te snel én tegelijkertijd willen: én naar de cloud én Kubernetes voor modernisering van het gehele applicatielandschap én meteen alle workloads migreren. Dat is niet verstandig. Kubernetes gaat niet zo zeer over het ‘draaien’ van de afzonderlijke applicaties in containers, maar juist over het inzetten van en werken met deze containers in je ecosysteem. Met containers kun je weliswaar eindeloos schuiven en schalen, maar het gevaar bestaat dat je, ondanks de orkestratie met Kubernetes, redelijk snel het overzicht over je infrastructuur verliest. Een container is nu eenmaal géén virtuele server, maar een relatief vluchtige eenheid binnen het VM-cluster. Containers zijn agile: in een seconde aangemaakt, maar ook in no time weer ‘weg’. En je overzicht net zo.2. Je hebt geen eigen blauwdruk gemaakt
Met Kubernetes is ieder systeem uniek georkestreerd. Alles gebeurt automatisch. Maar elk systeem gaat uit van de zogenaamde ‘desired state’. Die beschrijft hóé het systeem moet functioneren: de blauwdruk waarin staat wat op welk moment automatisch uitgevoerd moet worden. Een voorbeeld: als je 16 containers met een bepaalde functie hebt en één daarvan valt uit, dan moet er ook automatisch weer eentje bijkomen. Ook het op- of neerschalen van loads gebeurt automatisch, maar moet wél exact gedefinieerd worden. Stel het je zo voor: iemand leert zwemmen. Aan de kant staat de instructeur die continu roept welke bewegingscombinaties de zwemmer moet maken om vooruit te komen. En jíj bent degene die de instructeur vertelt, wat hij op welk moment moet roepen om de zwemmer goed te laten zwemmen. Dat moet heel nauwkeurig en gedetailleerd, want anders gaat de zwemmer kopje onder. Dát is je blauwdruk.3. Je beheerst de functionaliteiten niet
Containers kunnen enkel één functionaliteit bevatten, geen content (voor gegevensopslag zijn eigen pods en persistent volumes nodig). Een container is dus steeds maar voor één functie of Microservice verantwoordelijk. Die functionaliteitenscheiding moet je heel consequent – bijna tot in het extreme – doorvoeren. Alles in één monstercontainer stoppen, is namelijk precies wat je níét wilt. Naast containers voor upload, load balancing, logging, infrastructurele requests etc. heb je ook nog eens speciale containers voor de specifieke apps. Een symbiose tussen development en operations (DevOps) is dus absolute noodzaak voor de beheersing van alle functionaliteiten.4. Je creëert een kettingreactie
Door die strikte scheiding tussen functionaliteiten (van een applicatie of site) moeten alle containers 24/7 naadloos samenwerken. Die coöperatie moet je wederom beschrijven (zie blauwdruk). Zo weten containers elkaar te vinden. Maar als dat niet goed gaat, moet je debuggen. Daarvoor zijn ook weer containers nodig die de fouten loggen. Het ene containerprobleem creëert weer een andere container om dat probleem op te lossen. Dan krijg je een kettingreactie met oneindig veel containers. Dat moet je voorkomen. Containers kun je ook niet updaten. Falende containers worden meteen uitgerangeerd en op basis van je blauwdruk vervangen door een nieuwe versie. Ook daarmee moet je rekening houden. -
Azure is het publieke cloud platform van Microsoft, waarmee je snel en eenvoudig complexe publieke en bedrijfsinterne services en applicaties kunt bouwen, implementeren en beheren.
Het Microsoft Azure platform biedt een enorm scala aan diensten, waaronder SaaS-, IaaS- en PaaS-diensten, Managed Database services en een keur aan trusted ontwikkeltools en technologieën. Azure ondersteunt tevens vele programmeertalen, frameworks, besturingssystemen, databases en apparaten. Niet voor niets dus, dat meer dan twee derde van alle Fortune 500 bedrijven inmiddels op Microsoft Azure als cloud platform vertrouwt.
Microsoft Azure omvat services, toepassingen en tools in de volgende categorieën:
- Computing
- Networking
- Data Storage
- AI, Intelligence & Cognitieve Services
- IoT & Mixed Reality
- Analytics & Big Data
- Databases (en migratie)
- Identiteit & Security
- Development & Mobile Services
- Beheer & Monitoring
-
Simpel. Je sluit een abonnement af en je kunt meteen gebruik maken van alle Azure diensten die Microsoft op het platform aanbiedt. Jouw data en servers worden verplaatst naar de datacentra van Microsoft, waardoor zorgen over beveiliging en beheer (servers, netwerkverbindingen, koeling, etc.) verleden tijd zijn.
Het migreren zelf doe je met Azure Migrate, een gecentraliseerde hub voor de migratie van on-premises servers, infrastructuur, applicaties en data naar de cloud. Services als Data Box, DB Migration Service en Site Recovery vergemakkelijken dat proces nog verder. Er zijn veel methodes om te migreren, maar afhankelijk van je bestaande IT-omgeving komt het bijna altijd neer op een van de volgende varianten:
- Rehosting
Dit is de eenvoudigste manier: je pakt je instantie (server, applicatie etc.) als geheel op en verhuist deze naar een locatie (instantie, VM) in de cloud. Dit wordt ook wel “Lift & shift” genoemd. De architectuur en inrichting veranderen daarbij niet, wat er echter voor kan zorgen dat je niet alle voordelen en mogelijkheden van Azure optimaal kunt benutten. - Refactoring
Wil je meer uit de cloud halen, maar niet meteen de hele architectuur omgooien? Dan kan refactoring uitkomst bieden. Met refactoring kies je per applicatie de afzonderlijke onderdelen (functies, data, interfaces, etc.) die in de Azure cloud moeten gaan draaien. Je kunt dan makkelijker nieuwe functionaliteiten uit de cloud en ook nieuwe applicatiefuncties toevoegen, zonder dat je daarvoor de hele architectuur en inrichting moet aanpassen. Maar ook hierbij geniet je nog niet alle benefits van de cloud. - Rearchitecting
Wil je echt álle (schaal)voordelen, tools en opties van Azure optimaal kunnen gebruiken, dan zul je je applicaties “cloud-native” moeten maken. Dat kan alleen door de gehele architectuur aan te passen: je moet applicaties als het ware ontleden in alle bestanddelen en bouwt ze vervolgens weer op met de diverse Azure-diensten. Dat kan een tijdrovende en kostbare klus zijn, zeker bij legacy applicaties. Voor een moderne infrastructuur, optimale flexibiliteit en snelle deployment is rearchitecting echter noodzakelijk. Gelukkig kun je hiervoor de ondersteuning van experts inroepen.
- Rehosting
-
Azure heeft privacy en dataveiligheid extreem hoog in het vaandel staan. Al je data, applicaties en klantgegevens staan op servers in de Microsoft datacenters. Met Azure bezit en controleer jij de verzameling, het gebruik én de distributie van jouw klantgegevens. Microsoft geeft uitgebreide informatie over hoe zij met jouw gegevens omgaat. Je weet dus hoe Microsoft jouw gegevens beheert, waar je data zich geografisch bevinden, wie er toegang heeft en onder welke voorwaarden (want die bepaal jij). Microsoft maakt je klantgegevens die gehost worden op Azure nooit bekend aan een overheids- of justitiële instantie, behalve als je dat zelf toestaat óf als dat wettelijk verplicht is. En dat is tot nu toe praktisch nooit voorgekomen: slechts een handvol zakelijke klanten wereldwijd is ooit onderworpen aan een overheidsverzoek inzake strafrecht of nationale veiligheid.
-
Waar Google “Google Cloud Platform” (GC) aanbiedt en Amazon voor haar diensten “Amazon Web Services” (AWS) inzet, daar is Azure hét platform om Microsoft resources en diensten te benutten. Maar waarom is Azure beter dan bijvoorbeeld AWS of GC?
Ten eerste vanwege de gebruikte virtualisatie-technologie: AWS baseert op EC2 (Elastic Compute Cloud), Google Cloud op GCE (Google Compute Engine). Beide systemen worden uitsluitend via een web-interface aangestuurd. Azure baseert op VHDx (Virtual Hard Disk v2, een open disk image file format) en Hyper-V. Daarmee kun je complete clusters in Microsoft’s datacenters beheren en zelfs Azure onderdelen en/of hulpprogramma’s downloaden. Dat maakt de technologie veel wendbaarder én toegankelijker voor andere besturingssystemen.
Ten tweede is Microsoft Azure marktleider als het gaat om hybride cloud systemen. Azure maakt de naadloze koppeling van on-premises en cloud-gebaseerde systemen mogelijk. Voor veel organisaties is dit pure noodzaak voor gestroomlijnde processen. Microsoft heet de basis voor hybride implementaties flink verstevigd middels intensieve partnerschappen op het gebied van hybride en private cloud services. Voorbeelden van hybride services zijn Azure Arc, Azure Stack en Azure Stack Edge.
Ten derde is de database support van Azure omvangrijker, de pricing flexibeler (minuten-gebaseerd, “pay-as-you-go”), en vooral véél eenvoudiger te begrijpen en in te zetten dan bijvoorbeeld AWS of GC. Die bieden weliswaar vergelijkbare mogelijkheden als Azure, maar de snelheid waarmee Microsoft nieuwe Azure diensten en componenten – met name op het gebied van AI, IoT, Machine Learning en Analytics – lanceert, maakt dat Microsoft Azure duidelijk hoger scoort in de zakelijke markt.
Last but not least is in de huidige tijd de behoefte aan – en noodzaak voor – samenwerking en ontwikkeling op afstand exponentieel gegroeid. Microsoft levert daarvoor alle benodigde cloud-gebaseerde oplossingen, zoals Office 365, Teams, SharePoint en Dynamics, waarbij Azure de spil voor deze diensten vormt. Daarom is Azure voor organisaties de nummer één.
-
DevOps is een cultuur binnen software-ontwikkeling. Het idee achter DevOps is dat de volledige development cyclus wordt samengebracht in een werkomgeving waarbij development, quality assurance en operations nauw samenwerken.
-
Power Automate is de lijmlaag tussen de verschillende tools in het Power Platform. Met Power Automate is het mogelijk om simpele en complexe acties te automatiseren met als doel om herhalend handwerk te automatiseren. Door de beschikbaarheid van vele connectoren kunnen er gemakkelijk gegevens verstuurd worden tussen systemen en applicaties.
-
Met de Microsoft Productivity Score wordt op basis van Microsoft 365 data een scorecard opgesteld, die inzicht geeft in hoe jouw organisatie presteert in vergelijking met organisaties van vergelijkbare omvang en in jouw sector. Zo kun je via een gewogen score de productiviteit van jouw organisatie meten en meteen de stappen formuleren die je als organisatie kunt maken om die productiviteit te verbeteren.
-
De score omvat:
- Metrische gegevens om je te helpen zien hoe mensen Microsoft 365-producten gebruiken om op verschillende platforms samen te werken, te communiceren en te werken.
- Inzichten over de gegevens om je te helpen kansen te identificeren om de productiviteit en tevredenheid van medewerkers te verbeteren.
- Aanbevolen acties die je kunt ondernemen om de mensen in jouw organisatie te helpen Microsoft 365-producten efficiënt te gebruiken, zodat iedereen zijn best kan doen.
Wij helpen organisaties snel op weg met het interpreteren van Productivity Score inzichten. Deze koppelen we aan onze opgedane ervaring, zodat we nog gerichter kunnen adviseren en/of concrete oplossingen kunnen aandragen. Hiermee kan jouw organisatie een voorsprong opbouwen op de concurrentie.
In de Productivity Score wordt een onderscheid gemaakt tussen de gebruikerservaring van de medewerkers en de technologische ervaring van jouw organisatie.
-
Om gericht productiviteit te verbeteren en gebruikers beleving/ervaring te verhogen.
-
Haal alles uit de mogelijkheden van Microsoft 365 en de cloud werkplek met Fasttrack. Het Fasttrack programma is een service van Microsoft die jou helpt bij zowel de onboarding als de gebruikersadoptie van Microsoft cloudoplossingen. InSpark helpt je bij het stellen van de juiste vragen, geeft antwoorden en heeft een kort lijntje met Microsoft om zo de juiste experts ook buiten jouw organisatie en InSpark te betrekken. Dit teamwerk helpt jou te profiteren van alle informatiebronnen en hulp die beschikbaar zijn via FastTrack.
-
Je kunt dan per 1-2-2020 geen gebruik meer maken van de nieuwste Azure diensten. Vanaf dat moment kun je ook geen nieuwe Azure Subscriptions meer toevoegen. Voor Microsoft licenties verdwijnt de mogelijkheid om licentieaantallen te wijzigen. Microsoft plant om alle contracten met klanten die enkel een (verouderd) Cloud Agreement hebben, per 31 januari 2021 te beëindigen.
-
Alle Microsoft producten en diensten voor online dienstverlening. Alle diensten die onder het oude Cloud Agreement van toepassing waren, zijn opgenomen in het nieuwe Customer Agreement.
-
Nee. De afgelopen jaren zijn de prijzen vanwege concurrentie, schaalvoordelen en doorontwikkelde soft- en hardware juist gedaald. Echter, door de fluctuerende dollar/euro koers kunnen Azure prijzen natuurlijk wel weer gaan stijgen (of dalen).
-
Azure DevOps ondersteunt honderden hulpprogramma’s van externe partijen. Deze kunnen worden toegevoegd via de Azure Marketplace.
-
De DevOps manier van werken is niet precies hetzelfde als agile werken, maar de twee sluiten elkaar niet uit. Het is dus heel goed mogelijk om agile te werken in Azure DevOps en ze kunnen elkaar zelfs versterken.
-
- Onbeperkte flexibiliteit
Doordat je met Kubernetes al je services en applicatiesoftware in hapklare brokken (namelijk in containers in pods) geautomatiseerd orkestreert, kun je continu op- en neerschalen. Dat levert je onbeperkte flexibiliteit qua capaciteiten en resources op. - Optimalisatie van performance
Doordat je met gecontaineriseerde microservices werkt, kun je niet alleen onbeperkt maar ook héél exact schalen. Je applicatie is niet langer één geheel, maar bestaat uit kleine, vaststaande functieonderdelen of deelservices (microservices). Elk van die delen kan individueel geschaald worden. Dat zorgt voor optimale performance. Daarnaast houdt Kubernetes je nodes permanent in de gaten. Gaat er iets mis met een VM waarop een node draait, zal Kubernetes zelf proberen om het probleem op te lossen of een nieuwe node activeren om de taken over te nemen. Met deze zogeheten ‘high availability’ truc blijft de performance en beschikbaarheid optimaal. - Sterkere focus op DevOps voor de business
Kubernetes werkt met API’s waardoor alle functionele onderdelen overal in de cloud gehost kunnen worden. Zodoende kun je applicaties en diensten op continue basis aanleveren, integreren en beheren. Een zegen én een boost voor je DevOps. Kubernetes stelt ontwikkelaars in staat om complexe applicaties te bouwen, onafhankelijk van de onderliggende infrastructuur. Het is niet meer nodig om applicaties platform-compatibel te maken. Ontwikkelen en testen gaat nu een stuk sneller. Je focus komt weer meer op de business te liggen en veel minder op de infrastructuur. Een snellere time-to-market dus! - Kostenbesparing
De inzet van Kubernetes kan de impact van problemen aanzienlijk verkleinen. Met behulp van de ingebouwde Load Balancer, die ervoor zorgt dat nodes zo efficiënt mogelijk verdeeld worden over de serverhardware, is de benutting van de servicecapaciteit optimaal. Kubernetes checkt automatisch de functionaliteit van iedere clustercomponent (zie ook hoofdstuk 2) en corrigeert waar nodig. Zo heb je voor weinig geld hele hoge beschikbaarheidslevels. - Tijdsbesparing
Met Kubernetes worden beheertaken geautomatiseerd, containers in pods gegroepeerd, pods in nodes en nodes in clusters gemanaged. Zo worden applicaties en nieuwe features sneller én schaalbaar uitgerold: je bespaart de tijd die voorheen nodig was voor de configuratie van dat alles. - Omvangrijke ondersteuning
Kubernetes is opensource én zeer populair. De community der “Kubernauten” is groot en de code wordt aan de lopende band verbeterd en uitgebreid. Vele resources voor ondersteuning en ontwikkeling staan je ter beschikking.
- Onbeperkte flexibiliteit
-
Waar Google “Google Cloud Platform” (GC) aanbiedt en Amazon voor haar diensten “Amazon Web Services” (AWS) inzet, daar is Azure hét platform om Microsoft resources en diensten te benutten. Maar waarom is Azure beter dan bijvoorbeeld AWS of GC?
Ten eerste vanwege de gebruikte virtualisatie-technologie: AWS baseert op EC2 (Elastic Compute Cloud), Google Cloud op GCE (Google Compute Engine). Beide systemen worden uitsluitend via een web-interface aangestuurd. Azure baseert op VHDx (Virtual Hard Disk v2, een open disk image file format) en Hyper-V. Daarmee kun je complete clusters in Microsoft’s datacenters beheren en zelfs Azure onderdelen en/of hulpprogramma’s downloaden. Dat maakt de technologie veel wendbaarder én toegankelijker voor andere besturingssystemen.
Ten tweede is Microsoft Azure marktleider als het gaat om hybride cloud systemen. Azure maakt de naadloze koppeling van on-premises en cloud-gebaseerde systemen mogelijk. Voor veel organisaties is dit pure noodzaak voor gestroomlijnde processen. Microsoft heet de basis voor hybride implementaties flink verstevigd middels intensieve partnerschappen op het gebied van hybride en private cloud services. Voorbeelden van hybride services zijn Azure Arc, Azure Stack en Azure Stack Edge.
Ten derde is de database support van Azure omvangrijker, de pricing flexibeler (minuten-gebaseerd, “pay-as-you-go”), en vooral véél eenvoudiger te begrijpen en in te zetten dan bijvoorbeeld AWS of GC. Die bieden weliswaar vergelijkbare mogelijkheden als Azure, maar de snelheid waarmee Microsoft nieuwe Azure diensten en componenten – met name op het gebied van AI, IoT, Machine Learning en Analytics – lanceert, maakt dat Microsoft Azure duidelijk hoger scoort in de zakelijke markt.
Last but not least is in de huidige tijd de behoefte aan – en noodzaak voor – samenwerking en ontwikkeling op afstand exponentieel gegroeid. Microsoft levert daarvoor alle benodigde cloud-gebaseerde oplossingen, zoals Office 365, Teams, SharePoint en Dynamics, waarbij Azure de spil voor deze diensten vormt. Daarom is Azure voor organisaties de nummer één.
-
Azure omvat een gigantische verzameling van diensten en tools. Een eerste overzicht daarvan levert de Microsoft Azure site. Maar inmiddels zijn het er zelfs zóveel (meer dan 200), dat het geheel aan mogelijkheden en toepassingen een ondoordringbaar service-oerwoud lijkt. En er komen continu nieuwe diensten en tools bij. Word daar maar eens wijs uit…
Om het overzicht te behouden, zijn voor Microsoft Azure een aantal zuilen, ook wel dienstcategorieën of ‘cloud pillars’ genoemd, geformuleerd. Een mooie schematische weergave daarvan, inclusief de meeste services, vind je hier.
De service zuilen van Microsoft Azure
- Computing
Het Microsoft Azure platform ondersteunt de integratie – en het design – van cloud computing met een grote diversiteit aan on-board functies zoals microservices, batch processing, containerbeheer & orkestratie (Kubernetes services), en diensten voor virtualisatie (VMware), schalering, design en synchronisatie. - Networking
Azure networking services zorgen voor cross-premises en hybride connectiviteit (connectiviteit tussen cloud netwerken, on-premises netwerken en databronnen). Andere netwerkdiensten zorgen voor domeinnaam- en systeembeheer, content delivery network (CDN), dedicated networking, monitoring/diagnostics en load balancing. - Data Storage
“Storage” betreft alles wat met de veilige en efficiënte opslag van gegevens in de (hybride) cloud te maken heeft. Hieronder vallen services voor Shared File en Object Storage, archivering, backup/disaster recovery en bulk data transfer. - AI, Intelligence & Cognitieve Services
Met Azure Machine Learning, Microsoft Genomics en Bot Services biedt Microsoft Azure diverse unieke diensten voor de ontwikkeling van nieuwe AI-applicaties. Tevens heb je met Azure ook toegang tot tal van andere intelligente diensten en cognitieve API’s voor de implementatie van spraakherkenning, tekstanalyse, visuele herkenning en virtuele assistenten. - IoT & Mixed Reality
Datastromen die ontstaan door het Internet of Things (IoT) moeten 24/7 verwerkt en gevisualiseerd kunnen worden. Daartoe levert Azure vele handige tools en diensten als IoT Hub en Edge. Deze tools kun je wederom combineren met diverse analytische en communicatieservices, zoals Azure Maps, Sphere, Digital Twins en Event Hubs. - Analytics & Big Data
Solide, accurate data-analyse – én de visualisatie daarvan – zijn essentieel voor de besluitvorming. Azure bevat tal van mogelijkheden voor Big Data analyse en visualisatie met onder andere Databricks (Apache Spark-gebaseerd analyseplatform), Power BI (voor het embedden van interactieve datavisualisaties in je applicaties), Data Factory en Stream Analytics. - Databases (en migratie)
Azure ondersteunt veel verschillende database formats en maakt het (relationele) database beheer eenvoudig, met diensten als SQL Database, Blockchain Service, Cosmos DB en Redis Cache (voor caching voor power apps). Ook voor snelle en eenvoudige migratie heeft Azure eigen diensten. - Identiteit & Security
Ook wel “Identity & Access Management” (IAM) genoemd, voor veilig werken in de cloud. Je beveiligingskeuze is afhankelijk van wat je wilt beveiligen: gebruikers, data(bases), apps, functionaliteiten, etc. Azure biedt een brede set aan IAM diensten, voor authenticatie, encryptie, firewall en algehele beveiliging en monitoring. Zo kan je organisatie de kosten voor identiteitsbeheer reduceren en tegelijkertijd wendbaarder worden. - Development & Mobile Services
Vandaag de dag is ontwikkeling voor en compatibiliteit met mobiele apparaten een absolute must. Daarnaast moet ieder ontwikkelteam makkelijk én snel allerhande applicaties kunnen bouwen, implementeren en managen. Daarvoor bevat Azure een groot aantal ontwikkelingsdiensten en DevOps tools. Met services als media trans- & encoders, workflow tools, programmatische toegang (bijvoorbeeld met Power Shell) en app integratie, zorg je voor efficiënte (mobile) app ontwikkeling en deployment. - Beheer & Monitoring
Als je applicaties en data naar de cloud migreert, moeten deze natuurlijk ook beheerd en 24/7 gemonitord worden. Dat doe je met de diverse Azure observatiediensten voor je apps, infrastructuur en netwerk. Je eigen Azure omgeving beheer je met Azure Portal, Azure Policy, Cloud Shell en Cost Management (voor cloud-kostenoptimalisatie). Azure levert ook de nodige diensten voor beheer-procesautomatisering en back-up.
- Computing
-
Elke datagedreven organisatie kan toegevoegde waarde genereren door de inzet van Azure diensten. Zo kun je bijvoorbeeld servers uit je datacenter verplaatsen naar Azure of het cloud platform gebruiken als infrastructurele uitwijklocatie. Je kunt met de diverse Azure services ook allerhande databronnen ontsluiten voor Machine Learning, Big Data Analyses en DevOps. Of je kunt de productiviteit en gebruiksvriendelijkheid voor je werknemers verhogen, doordat zij met één identiteit eenvoudig én veilig op alle bedrijfsapplicaties kunnen inloggen.
Het mooie van Azure? Je pikt datgene eruit, wat jíj nodig hebt voor jouw cloud-based, data-driven business. Azure helpt organisaties om hun omgevingen (infrastructuur, databases, software) in een mum van tijd in te richten, capaciteiten naar behoefte te schalen, en data en applicaties beter én sneller te ontwikkelen, beheren en analyseren. Met de juiste cloud services en een allesomvattend, goed gemanaged cloud platform komt de focus van je organisatie eindelijk weer op de business, op strategische ontwikkeling en groei te liggen.
Om te bepalen welke cloud diensten jóúw organisatie nodig heeft, kan het handig zijn om de nodige cloud experts te consulteren. Zij weten immers precies welke Microsoft Azure services voor welk doel geschikt zijn. En het voordeel van Azure is, dat je enkel dat betaalt wat je daadwerkelijk gebruikt. Pay as you go! Maar daarover in hoofdstuk 5 (wat kost de cloud) meer.
-
Microsoft heeft naast de algemene documentatie pagina’s (https://docs.microsoft.com/power-platform/) ook nog online modules om in eigen tempo bekend te raken met de genoemde tools (https://docs.microsoft.com/learn/powerplatform/).
InSpark biedt de Power App in a Day workshop aan waarin je binnen een dag bekend raakt met de functionaliteiten van Power Apps en Power Automate (de twee meest laagdrempelige tools die vaak de quick wins kunnen realiseren voor het verbeteren van bedrijfsprocessen)