Skip to content
Blog

Azure DevOps | Alles over de DevOps manier van werken | InSpark

Laatste update: 17 juli 2024

Software wordt steeds complexer en gespecialiseerder, wat vraagt om nieuwe manieren van development. Met Azure DevOps worden development, operations en quality assurance onder een dak samengebracht. We kijken naar wat deze DevOps manier van werken precies is en wat Azure DevOps voor jouw organisatie kan betekenen.

Plannen, programmeren, bouwen, testen, uitrollen en beheren: het kan allemaal op één plek met Azure DevOps. Deze totaaloplossing is ontwikkeld vanuit de DevOps-cultuur. Voordat we ingaan op wat Azure DevOps precies kan, is het goed om eerst even stil te staan bij wat de DevOps-cultuur precies is.

Wat is de DevOps-cultuur?

Hoewel er veel DevOps-tools bestaan, is dit niet begonnen als een stukje software. DevOps staat voor een bepaalde manier van werken. Een specifieke cultuur binnen software-ontwikkeling die rond het jaar 2009 ontstond toen ontwikkelaar Patrick Dubois als eerste over DevOps begon.

In DevOps worden verschillende takken van software-ontwikkeling samengebracht, waardoor de ontwikkelcyclus van software geoptimaliseerd wordt. De drie onderdelen die bij de DevOps manier van werken worden samengebracht zijn development, operations en quality assurance. operations en development vormen samen de afkorting DevOps.

In softwareontwikkeling was het gebruikelijk dat de drie verschillende takken apart van elkaar werkten. Zodra development klaar was met het bouwen, moest operations verder zorgen dat de boel bleef draaien. Met DevOps is dit samengebracht in een cyclus, waardoor er veel meer feedback gegeven kan worden en kortere cycli mogelijk zijn. DevOps is dan ook meer een werkwijze dan een tool, al zijn er dus wel tools zoals Azure DevOps die deze manier van werken ondersteunen.

Dit kan Azure DevOps jouw organisatie brengen

Net als veel diensten van Microsoft is Azure DevOps een software as a service (SAAS). De software biedt een totaaloplossing voor het ontwikkelen van software, waarbij zowel het ontwikkelen als het uitrollen van software met Azure DevOps wordt gedaan. Daarbij is het mogelijk om veel essentiële development tools te integreren met Azure DevOps. Dit maakt het een zeer geavanceerde en flexibele werkomgeving voor ontwikkelaars.

In Azure DevOps komt alles samen en beheer je niet alleen de pipeline voor development, maar kunnen releases worden getest en uitgerold. Hierbij wordt veel geautomatiseerd en kunnen veel handelingen bij de ontwikkelaars worden weggehaald. Dit zorgt ervoor dat er meer tijd overblijft voor het echte programmeerwerk en kan er een hogere kwaliteit werk worden afgeleverd.

Dezelfde development tools op een plek in Azure DevOps

Het voordeel van Azure DevOps is dat development teams dezelfde hulpprogramma’s kunnen blijven gebruiken. Azure DevOps ondersteunt honderden hulp-programma’s, waardoor je vrijwel altijd de juiste toepassingen voor elk project en team kunt gebruiken. Als we bijvoorbeeld kijken naar versiebeheer, kan er zowel worden gewerkt met Git als met Team Foundation Version Control (TFVC). Hiervoor heb je uiteraard compleet verschillende dashboards nodig en Azure DevOps kan dit faciliteren, ongeacht welke tool je gebruikt.

Dit geldt ook voor de verschillende programmeertalen en platformen. Of je nu programmeert in Java, Ruby of PHP, Azure DevOps kan voor elke taal worden ingericht. Ook worden gangbare platforms ondersteund bij het uitrollen van releases. Azure DevOps ondersteunt zowel development voor een mobiele applicatie voor Android en iOS als applicaties voor Linux of MacOS. Uiteraard kan er ook voor Microsoft Windows software worden gebouwd.

Hoewel Azure DevOps een echte Microsoft-omgeving is die gebruik maakt van de kracht van het volledige Azure Portal, is het systeem compatibel met veel gangbare tools van externe partijen. Vanuit de Azure Marketplace kunnen verschillende toepassingen en widgets worden toegevoegd.

Voordelen van werken in de cloud

Net als met andere Azure-applicaties is Azure DevOps volledig te gebruiken in de cloud. Dit betekent dat teamleden altijd bij een project kunnen, ongeacht waar ze op dat moment willen werken. Daarnaast biedt een cloud based platform de nodige voordelen als het gaat om updates.

Wanneer er ontwikkelingssoftware op locatie draait, zal dit altijd handmatig moeten worden geupdate. Met Azure DevOps in de cloud gaat dit allemaal vanzelf en werkt iedereen altijd in dezelfde versie van Azure DevOps.

Azure DevOps Services is de versie die in de cloud draait, maar er is ook nog altijd een versie beschikbaar om op locatie te draaien. Een organisatie kan verschillende redenen hebben om niet in de cloud te willen of kunnen werken en dan is Azure DevOps Server een uitkomst. Hoewel deze versie niet alle voordelen biedt van de cloudversie, kun je ook hiermee de DevOps manier van werken implementeren.

DevOps heeft een sterke relatie met agile werken

De DevOps manier van werken en agile werken lijken op elkaar, maar verschillen wel op een aantal punten. De DevOps-cultuur is er op gericht om teams en processen samen te brengen. Agile heeft vooral te maken met het zo efficiënt inrichten van productie, met maximale flexibiliteit. Hoewel agile werken en DevOps van elkaar verschillen, sluiten ze elkaar ook niet uit. Het is heel goed mogelijk om agile werken toe te passen met Azure DevOps en er hoeft dus niet tussen de twee gekozen te worden.

DevOps en agile werken kunnen elkaar zelfs versterken. Het werken in sprints, gangbaar binnen agile werken, kan prima worden ingericht via de planning tools die Azure DevOps aanbiedt. Daarnaast brengt DevOps verschillende disciplines samen, wat ook een kernpunt van Agile werken is. De overstap naar interdisciplinaire teams zal daardoor makkelijker gaan, omdat met Azure DevOps iedereen al in dezelfde projectomgeving werkt.

Automatiseer project layouts met templates

Een van de voordelen van Azure DevOps is dat je templates kun aanmaken voor projecten en work items. Op die manier kan je als team een vliegende start maken bij een nieuw project. Daarnaast stelt dit teams in staat om werkwijzen te standaardiseren, met behoud van flexibiliteit. Mocht er voor een bepaald project bepaalde factoren moeten worden aangepast, dan kan dit ook.

Maak optimaal gebruik van Azure DevOps met de juiste training

Het samenbrengen van teams gebeurt vanzelf in Azure DevOps, maar het samenwerken vraagt meestal om wat meer dan alleen een gedeelde werkomgeving. Om alles uit Azure DevOps te halen is het verstandig om iedereen in elk geval een basis training te laten volgen, zodat duidelijk wordt wat er mogelijk is met Azure DevOps.

Daarnaast geeft het iedereen die een training volgt inzicht in de volledige ontwikkelingscyclus. Teamleden zijn gewend om zich te richten op hun eigen taken, maar met DevOps is het belangrijk dat de neuzen bij een project dezelfde kant op staan en iedereen rekening met elkaar houdt. Daarbij moet men overzicht krijgen van de gehele development cyclus. Goede training helpt enorm bij het verkrijgen van dit inzicht.

Wat kost Azure DevOps?

Net als bij andere SAAS, betaal je voor Azure DevOps via een abonnement. De hoogte van het abonnement wordt afgestemd op het aantal gebruikers. Zo kun je de tool voor kleine projecten geheel gratis gebruiken. Pas op het moment dat je meer dan vijf gebruikers aan een project wil toevoegen of grote projecten wil hosten, ga je betalen voor de dienst. Dit gebeurt per maand. Abonnementen beginnen bij 30 euro per maand voor een tiental gebruikers en lopen verder op naarmate er meer gebruikers moeten worden toegevoegd aan Azure DevOps.