Blogs | InSpark

Azure Sentinel - Optimale Cloud Security | InSpark

Geschreven door Admin | Jul 16, 2024 8:41:20 AM

Monitoren, analyseren en beveiligen van de cloud

Sinds 2019 heeft Microsoft met Azure Sentinel een totaalpakket voor het monitoren, analyseren en beveiligen van de cloud. Azure Sentinel stelt beheerders van grote cloudomgevingen in staat om kwetsbaarheden en externe bedreigingen snel te ontdekken en te neutraliseren. Azure Sentinel is toonaangevend op het gebied van cloudsecurity en onmisbaar voor bedrijven die de overstap naar de cloud hebben gemaakt of deze nog van plan zijn te gaan maken. Daarom is het goed om te kijken wat Azure Sentinel nu precies is en wat je er mee kunt.

Datalekken, DDoS-aanvallen en cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag en een nachtmerrie voor grote organisaties die in de cloud werken. De transitie naar online werken is onomkeerbaar en geeft ons functionaliteiten die we twintig jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden, maar het maakt ons ook kwetsbaar. Gelukkig zet Microsoft met Azure Sentinel vol in op de beveiliging van cloudprocessen en op het signaleren van problemen. Zodat niet alleen de veiligheid, maar ook de continuïteit gewaarborgd is.

Wat is Azure Sentinel?

Digitale processen zijn de afgelopen jaren niet alleen toegenomen, maar ook een stuk complexer geworden. Daardoor ontstaan er makkelijker gaten in de beveiliging, waar kwaadwillenden gebruik van kunnen maken. Om kwetsbaarheden te kunnen ontdekken en aanvallen te kunnen signaleren zijn er steeds geavanceerde beveiligingstoepassingen nodig, zoals Azure Sentinel.

Microsofts Azure Sentinel combineert daarbij twee belangrijke vormen van beveiligingsmanagement. Ten eerste is Azure Sentinel een Security Information Management (SIM) systeem en ten tweede een Security Event Management (SEM) systeem. Samen vormt dit een nieuw, geavanceerd systeem genaamd Security Information en Event Management (SIEM).

SIEM bevat de log-functionaliteiten en controlesporen van het SIM, die op lange termijn geanalyseerd kunnen worden om kwetsbaarheden te ontdekken. Daarnaast kan het ook live monitoren en verbanden leggen tussen activiteiten in software en hardware. Deze functionaliteiten horen bij SEM. Door deze combinatie kunnen systemen ten alle tijden in de gaten worden gehouden, maar kunnen er ook essentiële analyses over de hele breedte van de cloud worden uitgevoerd.

Microsoft Azure Sentinel: SIEM- en SOAR-systeem

De kracht van Azure Sentinel is dat het vervolgens ook kan reageren, omdat het ook een Security Orchestration Automated Response (SOAR) systeem is. Zodra er door de informatiesystemen een bedreiging wordt gedetecteerd, is Azure Sentinel in staat om deze bedreiging in te schatten en waar nodig meteen de nodige maatregelen nemen.