Skip to content
Blog

Zo eenvoudig kan datagedreven werken in de zorg zijn

Laatste update: 14 oktober 2024
Dat je zorgdata op een veilige manier deelt met cliënten of andere organisaties, daar kun je niet meer omheen. Wet- en regelgeving, zoals de Wegiz, stelt het verplicht. Het goede nieuws: eenmaal verzameld op een cloud data platform, kun je nog veel meer met die data. Met AI biedt het de mogelijkheid om ongestructureerde data zoals tekstuele verslagen, tekstvelden uit systemen, notitie velden etc. ook te verwerken tot gestructureerde data in tabellen om later te kunnen visualiseren. Ons open-dataplatform op basis van Microsoft Azure of Microsoft Fabric helpt je daarbij. Hoe dat werkt? We nemen je graag even mee.

De 7 meest opvallende toepassingen

Als zorgorganisatie creëer je iedere dag grote hoeveelheden data. Bloedwaardes, hartmonitoring, valincidenten. Noem maar op. Nadat je ze centraal ontsloten hebt, kunnen ze nog veel meer waardevolle informatie geven. Bijvoorbeeld over de invloed van slaappatronen op valincidenten, of over intern ziekteverzuim in verhouding tot de gemeten werkdruk.. Dat bereik je door op een veilige manier intelligentie toe te voegen aan het dataverzamelingsplatform dat je toch al moet inrichten om te voldoen aan wet- en regelgeving. En daar helpen wij je graag bij. We zorgen ervoor dat jij de eigenaar van je zorgdata blijft en dus in control bent, en tegelijk de beschikking hebt over de nieuwste en relevantste technologie om waardevolle van je zorgdata te maken. We hebben de 7 meest opvallende toepassingen voor je op een rij gezet.

  1. Voorspelling van cliëntrisico’s
    Tal van risico’s, zoals de kans op ontwikkeling van chronische aandoeningen of complicaties na een behandeling, kun je voorspellen door historische cliëntdata te combineren met kunstmatige intelligentie. Die voorspellingen helpen zorgprofessionals beter in te schatten wat een cliënt nodig heeft.
  2. Makkelijker werken met zorghandleidingen
    Protocollen, handleidingen, zorgboeken: zorgprofessionals zijn veel tijd kwijt aan het doorzoeken van deze lijvige werken naar het goede antwoord. Stel nou dat zorgprofessionals aan een ChatGPT-achtige app (maar dan veilig) makkelijk hun vraag konden stellen en de juiste informatie direct op hun scherm zien., met verwijzing naar het bron document voor eventuele controle.
  3. Personalisatie van behandelingen
    Door het gezondheidsprofiel van je cliënten te combineren met informatie over hun reactie op eerdere behandelingen, gaat het personaliseren van behandelingen een stuk sneller. Data-analyse maakt het mogelijk – en draagt zo direct bij aan betere gezondheidsresultaten.
  4. Optimalisatie van resourcemanagement
    Door de bezetting van bedden, de personeelsplanning en het voorraadbeheer direct op elkaar af te stemmen, kun je veel efficiënter werken en bovendien kosten besparen. Op een dataplatform kun je deze informatiestromen bij elkaar brengen en zo je resourcemanagement optimaliseren.
  5. Realtime monitoring van cliënten
    Door data uit wearables en andere sensoren automatisch te monitoren, kunnen je zorgprofessionals eerder afwijkingen detecteren, sneller interventies uitvoeren en aanpassingen in de behandeling doorvoeren.
  6. Verbetering van medicatiebeheer
    Wanneer cliënten eerder niet goed reageerden op bepaalde medicijnen, krijgen je zorgprofessionals daar dankzij data-analyse sneller een melding van. Dat helpt ze om daar eventueel tijdig hun behandeling op aan te passen.
  7. Automatisering van administratieve processen
    Met kunstmatige intelligentie en data-analyse kun je tijdrovende administratieve taken automatiseren. Denk aan veel administratieve taken, als het verwerken van facturen of patiëntverslagen. Daarmee verlicht je niet alleen de werkdruk en bespaar je tijd, maar zorg je ook voor minder fouten die vaak ontstaan bij handmatig overtypen.

Intelligentie toevoegen aan je data met Microsoft Azure of Fabric

Om deze 7 toepassingen – en andere – veilig en goed in je zorgorganisatie in te zetten, is een schaalbaar en veilig cloud native dataplatform noodzakelijk. Daarmee voeg je namelijk de noodzakelijk intelligentie toe aan de ontsloten zorgdata, zonder dat je de regie uit handen geeft. Veel zorgorganisaties maken al gebruik van Microsoft voor bijvoorbeeld de werkpleksoftware. De inzet van een open-dataplatform op basis van Microsoft Azure is een logische volgende stap. Deze sluit je bovendien eenvoudig aan op je gecertificeerde dataverzamelingsplatform, zoals KPN Health Exchange of Cumuluz.

Nog geen dataverzamelingsplatform? Dan kunnen we je ook snel op weg helpen met onze standaard best practices en versnellers. Met ons managed dataplatform Oxygen kun je al jullie zorgdata veilig en compliant ontsluiten, er analyses op uitvoeren en kunstmatige intelligentie op los laten. Ook zijn er steeds meer zorgorganisaties die ons vragen stellen over Microsoft Fabric: de nieuwe dataomgeving waar kunstmatige intelligentie snelle gegevensanalyse mogelijk maakt. Wij helpen je bij de inrichting, koppeling, toepassing én adoptie bij de inzet van een dataplatform, of het nu op basis van Azure of Fabric is. Zodat je ook werkelijk datagedreven kunt werken.