Blogs | InSpark

Datagedreven werken binnen Overheid

Geschreven door Erwin de Kreuk | Jul 16, 2024 8:37:20 AM

3 praktijkvoorbeelden

Haal ook waarde uit jouw data

Data-gedreven werken staat bovenaan de prioriteitenlijst van CIO's in de overheidssector. Maar hoe kun je op een effectieve manier de enorme hoeveelheid data samenvoegen en daar vervolgens waarde uit halen? Aan de hand van drie concrete voorbeelden - Procesoptimalisering voor het waterschap, Herkenning van zwerfafval door gemeenten voor een efficiëntere inzet van veegwagens, en Stuurinformatie voor omgevingsdiensten - laten we zien hoe overheidsinstanties met behulp van een cloud-native dataplatform inzichten en vooruitzichten verkrijgen uit zowel gestructureerde als ongestructureerde data, zonder dat er een volledige herziening van hun IT-infrastructuur nodig is.

Van terugblikken naar inzichten en vooruitzichten
Van de Nationale Politie tot de Belastingdienst en van omgevingsdiensten tot waterschappen: overheidsinstanties kunnen verschillen als dag en nacht. Wat ze met elkaar gemeen hebben: de uitdaging om datagedreven te werken. Burgers hebben immers steeds hogere verwachtingen en informatie moet worden uitgewisseld met partners. De WOB en WOO verplicht gemeentes bijvoorbeeld om inzichten te geven over zaken, processen en statussen. Bovendien moeten instanties zowel betere als beter onderbouwde beslissingen nemen én ondertussen compliant zijn met veranderende wet- en regelgeving zoals de BIO en de Common Ground-principes.

#1 Procesoptimalisering voor het waterschap

Een waterschap bestrijkt een enorm gebied. Sloten, rivieren, meren, grondwater, dijken, oevers, riet, gemalen, sluizen: het heeft allemaal inspectie of onderhoud nodig. Voorheen waren er honderden mensen nodig om dit allemaal te controleren. Aan de hand van sensoren, camerabeelden en satellietbeelden kan dit nu veel efficiënter en effectiever. Door alle data die dit oplevert op een slimme, proactieve manier bij elkaar te brengen, wordt namelijk predictive maintenance mogelijk. Dat bespaart niet alleen reparatiekosten, maar het kan ook incidenten of zelfs rampen voorkomen.

Waar een waterschap voorheen vooral reactief werkte, kan men dankzij een implementatie van ons dataplatform Managed Oxygen nu proactief handelen. De Internet of Things (IoT)-module zorgt er bijvoorbeeld voor dat sensoren in het water bruikbare inzichten opleveren, terwijl de AI-module het mogelijk maakt om anomaly detection (oftewel: het herkennen van afwijkingen) toe te passen op onder meer satellietbeelden en camerabeelden van graafmachines.

Het resultaat? Onder meer 50 procent procesoptimalisering voor het schoonmaken van sloten. Waar tot nu toe 60 medewerkers 8.000 sloten moesten inspecteren in één week tijd, kan een satelliet dit in de toekomst aan de hand van remote sensing en zonder enig fysiek werk binnen een paar dagen doen.

 

#2 Gemeente herkent zwerfafval voor optimale inzet veegwagens

Veel gemeentes worstelen met dezelfde vraag: hoe kan het dat we evenveel veegwagens blijven inzetten, maar dat de stad steeds viezer wordt? Met Managed Oxygen als dataplatform is het mogelijk om de veegroutes te optimaliseren, zodat veegwagens effectiever kunnen worden ingezet.

Dat werkt als volgt. Rondrijdende veegwagens genereren camerabeelden. Dankzij Custom Vision, een tool binnen Azure Cognitive Services voor het aanpassen van machine vision-modellen, kan vuilnis worden herkend. Deze gegevens worden gecombineerd met data over bijvoorbeeld de aanwezigheid van publieke locaties, de positionering van vuilcontainers en de invloed van jaargetijden.

Het resultaat? Door zwerfafvalherkenning te combineren met andere data, kan een AI voorspellend model worden ontwikkeld dat de veegroutes optimaliseert. Met de inzet van hetzelfde aantal veegwagens kan de stad daardoor een stuk schoner worden.

 

#3 Stuurinformatie voor omgevingsdiensten

Omgevingsdiensten houden zich bezig met vergunningen, toezicht en handhaving op het gebied van milieu. Omdat ze werken voor meerdere gemeentes, moeten ze een goede rapportagestructuur hebben. Welke verzoeken vanuit zaaksystemen zijn bij ons binnengekomen, vanuit welke gemeentes en hoeveel moeten wij aan iedere gemeente doorbelasten op basis van de gemaakte uren? Dit vereist stuurinformatie, die in de regel niet voorhanden is.

Zo kunnen omgevingsdiensten dankzij Managed Oxygen gemaakte uren aan zaken koppelen en zaken aan specifieke gemeentes. Al deze losse datapakketten en -stromen hebben we bij elkaar gebracht, waardoor de omgevingsdiensten inzicht hebben in welke zaken het krijgt opgestuurd, welke activiteiten daaronder hangen en hoeveel uren die hebben gekost. Op basis van deze stuurinformatie kan de dienst de verwachte werkdruk forecasten, de performance van taken beter uitleggen en het werk kostenefficiënter uitvoeren.

Het resultaat? Onder meer een significante kostenreductie, het implementeren van self-service analytics en maximale herbruikbaarheid van de investering: het ontwikkelde model wordt namelijk ter beschikking gesteld aan andere omgevingsdiensten.

Managed Oxygen als zuurstof voor je organisatie

Managed Oxygen is een door InSpark ontwikkeld dataplatform-as-a-service waarin de nieuwste, bewezen dataservices van Microsoft Azure zijn verwerkt. Sensordata, ERP- en CRM-systeemdata, IoT-input, social media-feeds, camerabeelden: met Managed Oxygen kun je alle datastromen opvangen en bijeenbrengen, waardoor je als overheidsinstantie stapsgewijs je informatievoorziening op orde brengt en datagedreven werken faciliteert.

Schaalbaar door modules en managed dus ontzorgd
Het maximaal schaalbare en flexibele platform pas je makkelijk aan op basis van je databehoeften en -maturiteit. Oxygen heeft vier modules: Insights als datawarehouse-aanpak voor business intelligence en self-service analytics, Advanced Analytics voor het ontwikkelen en trainen van AI-modellen, Connected om bruikbare inzichten uit sensordata te halen en Governance & lineage om een overzicht te krijgen van al je databronnen op het Managed Oxygen-platform.

Managed Oxygen is een managed oplossing, daardoor word je volledig ontzorgd, is het platform altijd up-to-date en heb je geen onverwachte hoge kosten. Het belangrijkste: dankzij onder meer het secure-by-design ontwerp en ons Cloud Security Center is het platform 100 procent secure. Het kan zelfs in 1 dag uitgerold worden!