Blogs | InSpark

Wat doet een Cloud Adoptie Consultant?

Geschreven door InSpark | Jul 16, 2024 8:45:54 AM

Tegenwoordig ontkomt geen enkel bedrijf meer aan de cloud. Of je nou gaat samenwerken in de cloud, gebruik gaat maken van een nieuwe werkplek, of een geheel datacenter verhuist naar de cloud. Iedereen komt er in aanraking mee. Als Adoptie Consultant in deze cloudwereld, help ik organisaties dit fenomeen te begrijpen en te gebruiken op de best passende manier.

Werkplek- en infrastructuuradoptie

De rol van Adoptie Consultant, is momenteel voornamelijk bekend bij de Moderne Werkplek. Hier worden organisaties geholpen met de transitie van een traditionele, naar de nieuwe werplek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijf dat overstapt van vast toegewezen bureaus en desktops, naar portable devices en een cloudomgeving. Deze transitie kan door een Adoptie Consultant begeleid worden. Zo train ik gebruikers, om er zeker van te zijn dat het doel van de nieuwe werkplek bereikt wordt.

De rol van een (Cloud) Adoptie Consultant, aan de kant van de infrastructuur (datacenters), is relatief nieuw en onbekend. Om duidelijk te maken wat deze rol precies inhoudt, vergelijk ik het proces van ‘naar de cloud gaan’ met het kopen van een nieuwe auto. Net als bij het kopen van een nieuwe auto, bestaat de transitie naar de cloud namelijk uit verschillende doordachte fases. Doe je dit niet doordacht, zit je voor dat je het weet in een flitsende compacte cabrio, terwijl je vrouw op het punt staat te vertellen dat de tweede baby op komst is. En dan?

Infrastructuur in fases naar de Cloud

Het is dus bij de transitie naar de cloud, net als bij auto’s, belangrijk om na te denken over verschillende aspecten. Zo kijk je bij een auto naar het merk, de prijs, de grootte, wat er onder de motorkap zit en welke opties er in/op de auto moeten zitten. Wil je de mooiste en snelste auto die er bestaat, of wil je een praktische auto die past bij jouw huidige leefsituatie? De eerste fase van het aanschafproces, bestaat uit nadenken over de functie van de auto. Dit geldt ook voor de overstap naar de cloud.

Zo begin je met je doelstellingen. Of je nu een datacenter verhuist naar de cloud om kosten te  besparen, of dat je de nadruk legt op de flexibiliteit van de cloud: een doel voor ogen hebben is noodzakelijk. Inrichtingsbeslissingen en doelstellingen moeten worden onderbouwd en te verantwoorden zijn. Een ambitie, overeengekomen met key-players binnen de organistie, moet aanwezig zijn wil je kunnen profiteren van de cloud.

Zodra je dan weet wat je wilt bereiken, kan er nagedacht worden over hoe je dat wilt bereiken. Denk hierbij, net als bij het kopen van de auto, aan de vragen: waar ga je de auto kopen? Ga je voor de beste prijs of voor de beste service? Moet je jouw oude auto eerst verkopen, of kan je deze wellicht inruilen? Er wordt in deze fase nagedacht over een strategie en de transitie.

Cloudstrategie en transitie

De cloud is, net als bij auto’s, bij verschillende leveranciers verkrijgbaar. Het is noodzakelijk om een leverancier te kiezen die bij jouw type organisatie past en het beste aansluit bij jouw wensen. Zo moet je nagaan of je data opslaat in een Private Cloud, of dat de Public Cloud ook voldoende beveiliging biedt. Maar ook hoe belangrijk of noodzakelijk je het vindt, dat je weet waar de data precies wordt opgeslagen.

Als de ambitie en strategie van de cloud bekend is, komt het transitieproces. Wordt het datacenter as-is overgezet naar de cloud, dus volgens het lift-and-shift principe, om vervolgens de focus te hebben op het verbeteren van de cloud? Of wordt er tijdens de transitie al gekeken naar mogelijkheden tot efficiëntie en innovatieverbeteringen? Hiervoor zijn geen in beton gegoten regels. Per klant wordt er namelijk gekeken naar wat het beste past bij de ambitie en de strategie van het bedrijf. Vanuit de best practices wordt dan vervolgens een passend transitieplan geschreven.

Terug naar het auto aankoopproces. Je weet inmiddels welke auto het moet worden, waar je hem gaat kopen en wat je met jouw oude auto gaat doen. Maar nu is de vraag; hoe werkt de nieuwe auto eigenlijk en hoe ga je ervoor zorgen dat deze ook blijft werken? Hierbij kun je je natuurlijk afvragen; hoe gaat de auto eigenlijk open en op slot? Is het een automaat, een schakel-auto, of een zelf-rijdende auto? Hoe en door wie wordt de auto onderhouden? Dit kan gezien worden als de gebruiks- en onderhoudsfase.

Cloudgebruik en beheer

Bij de cloud is dit vergelijkbaar, want voordat je naar de cloud gaat, moet je weten hoe deze werkt, beveiligd wordt, beheerd gaat worden en hoe je dit vervolgens gaat waarborgen. Hierbij zijn cloud governance, het cloud team, cloud security, cloud architectuur en dus operationeel beheer van de cloud, belangrijke thema’s die geadresseerd moeten worden.

Cloud lifecycle

Als we de auto hebben gekocht,onderhoud hebben geregeld en de oude auto hebben verkocht, zijn we happy. Maar wat nou als de APK verloopt of een elektrische auto toch beter was geweest? Een auto heeft een lifecycle. Zo ook een cloud omgeving. Cloud leveranciers blijven innoveren en daarmee ook hun clouddiensten. Maar hoe zorg je nu dat je als cloud gebruiker meegaat in deze innovaties en hoe weet je of dit bij jou past? Het definiëren van jou eigen cloud lifecycle is hierin noodzakelijk. Hiermee borg je binnen jouw organisatie evaluatiemomenten, waarin je jouw huidige Cloud weer opnieuw gaat toetsen. Niet alleen om te testen of deze nog volgens de laatste best practices en innovaties draait, maar ook om te checken of deze nog steeds aansluit bij jullie ambitie en strategie.

Conclusie

Op deze manier is de cirkel weer rond en kunnen we weer van voorafaan beginnen. De Cloud Adoptie Consultant ondersteunt organisaties in hun cloud avontuur en zorgt er samen met de organisatie voor, dat ze bereiken wat ze voor ogen hadden met cloud.

Kort samengevat zou de overstap naar de cloud moeten bestaan uit de volgende fases;

  1. Doelstellingen: Wat wil mijn organisatie bereiken met de cloud?
  2. Strategie en transitie: Hoe willen we dat bereiken?
  3. Uitvoeren en beheren: Wanneer willen we dat bereiken en hoe houden we dat zo op de korte termijn?
  4. Lifecycle management: Hoe zorgen we dat we op de lange termijn blijven bereiken wat we voor ogen hebben?

Wil jij meer weten over adoptie? Lees dan verder op de adoptiepagina, of neem contact met mij op.

SHARE