Skip to content
Blog

Metaverse: een verrijking voor de maakindustrie

Laatste update: 16 juli 2024

Stel dat je die kostbare machine in jullie productiehal bij een storing niet meer handmatig hoeft te openen. Dat je alleen maar je AR-headset op hoeft te zetten, en dat je vervolgens als een filter over de werkelijkheid ziet waar het probleem zit. Dat je het met een klik in de lucht kunt oplossen. En nee, daar hoef je geen decennia meer op te wachten. De metaverse brengt dit nu serieus dichtbij – ook voor onze oer-Hollandse maakindustrie.

Serieus werk
Bij de term metaverse denk je wellicht aan Facebook, waarvan het moederbedrijf zich recent omdoopte tot Meta. En ja, Facebook lift hiermee slim mee op de metaverse-trend. Zo zoekt het mediabedrijf naar nieuwe manieren om het eigen sociale netwerk een veel ’immersievere’ – onderdompelende – 3D-ervaring te geven dan nu, in 2D. Maar metaverse staat voor een veel bredere trend. Een ontwikkeling waarin we serieus werk kunnen gaan maken van interactie in een 3D-omgeving. Ook zakelijk.

Wat is die metaverse dan precies? Feitelijk een interactieve 3D-omgeving, een ‘shared world’ waar je met verschillende technologieën deel van uit kunt maken. Met een headset – zoals de HoloLens, de augmented reality-headset van Microsoft – kun je hier ook ‘echt’ doorheen wandelen. Ondertussen kun je interacteren met digitale tools én met de werkelijkheid. Klinkt nog steeds wat vaag? Zie het als Pokémon Go, dat spelletje van een paar jaar terug waarin je via je camera op je smartphone Pokémons in de echte wereld zag rondhuppelen. De metaverse is daar een geavanceerde 3D-versie van.

Acties in gang zetten
En daar komt de industrial metaverse om de hoek kijken: een metaverse die je bij productiebedrijven kunt inzetten. In een metaverse zie je namelijk niet alleen de digitale 3D-omgeving, je kunt er zelfs mee interacteren en acties in gang zetten. Dat biedt mogelijkheden in situaties waarin bij storing of voor onderhoud machines niet zomaar te openen zijn – vanwege het productieproces, de locatie, de afstand of omdat de machine erg kostbaar is. Dan zou het ideaal zijn als je virtueel aan de instellingen kon sleutelen. En dat kan in een industrial metaverse.

Van rood naar blauw
Maar voordat je in de metaverse bij je machine kunt, heb je eerst een digital twin van de machine in kwestie nodig: een exacte digitale kopie. In de fysieke machine kun je met internet of things (IoT) en sensoren relevante zaken als temperatuur, functioneren of vochtigheid registreren. Die IoT-data komen dan als realtime informatie – bijvoorbeeld met de kleur rood als de temperatuur te hoog oploopt – op de digital twin terug. In de metaverse kun je die sensoren en data vervolgens koppelen aan applicaties, die de temperatuur laten dalen of een ander proces in werking kunnen stellen. Wat je daarna realtime op je HoloLens ziet gebeuren, doordat de kleur rood bijvoorbeeld weer in blauw verandert.

Je kunt zelfs nog een stap verder gaan: álle productieprocessen zouden zo virtueel in gang kunnen worden gezet. Je zou de voortgang in de industrial metaverse op afstand kunnen monitoren, onderhoud met een klik kunnen laten uitvoeren en afwijkingen tijdig bijsturen. Heb je een uitbreiding ontworpen, dan kun je in de metaverse uitgebreid testen hoe het werkt, voordat je dat in het echt gaat doen. Bovendien heb je hiermee een ideale opleidingsomgeving voor nieuwe medewerkers. Dat alles maakt de metaverse op de productievloer zeer waardevol – vandaag al.

Een mooi voorbeeld van hoe de HoloLens en mixed reality ook handmatige taken kan ondersteunen, is het voorbeeld bij Toyota. Een medewerker had moeite met de juiste manier en de juiste mate van kracht vinden om een onderdeel aan een auto vast te maken. Sloeg hij te hard dan beschadigde hij de auto, maar te zacht zorgt ook voor risico’s. Via de Hololens werd hij door een ervaren collega op afstand geholpen de juiste manier van bevestigen aan te leren. Net zo goed als wanneer de collega naast hem had gestaan, dit scheelde alleen een vliegreis en veel tijd. Lees hier meer over de toepassing bij Toyota.

Besi: mixed reality helpt bij monitoring en onderhoud 
Machine- en systemenproducent BE Semiconductor Industries (Besi) gebruikte sensoren en ruwe machinedata voor monitoring, maar de output was nog verspreid over verschillende schermen in de hal. Dat kon efficiënter en gebruiksvriendelijker. Met een Azure IoT-hub, slimme applicaties en de HoloLens voor de productiemedewerkers stelden we een soort metaverse avant la lettre samen. Bekijk hoe het werkt en wat het Besi oplevert.

Meer weten?
Wil je meer weten over digitale transformaties in de maakindustrie? We vertellen je graag meer over je mogelijkheden.