Skip to content
Blog

Microsoft Build 2019: Hyperscaling everything

Laatste update: 16 juli 2024

InSpark was ook dit jaar weer aanwezig op de Microsoft Build Developer conferentie in Seattle. Waar vorig jaar het centrale thema rondom de Intelligent Cloud & Intelligent Edge nog ‘serverless’ was, stond dit jaar ‘hyperscaling everything’ centraal!

Steeds vaker worden technologische innovaties gebruikt als katalysator voor digitale transformatie en daarom hebben wij er bewust voor gekozen om de ontwikkelingen die relevant zijn voor een versnelling van deze transformatie uit te lichten. Ben je dus opzoek naar inspiratie en naar de transformatie mogelijkheden die deze laatste nieuwe ontwikkelingen met zich mee brengen? Lees dan vooral verder.

MS Build

Tweede cloud migration wave

Microsoft laat dit jaar zien dat haar Azure cloud klaar is voor ‘serious business’. De tweede cloud migration wave komt eraan en Microsoft heeft hard gewerkt om de nog resterende limitaties van het Azure platform op te heven. Dit doen ze door gebruik te maken van hoog schaalbare container technologieën, serverless diensten en oneindig schaalbare clusters voor data opslag en -verwerking.

Combineer dit met de enorme investering in de no/low-code platformen en de ‘AI infusion’ diensten waarmee Microsoft AI beschikbaar maakt voor de massa, dan wordt er maar één ding duidelijk. Het Azure platform is er niet alleen klaar voor om de productie- en data intensieve workloads van vandaag te huisvesten, maar ook die van morgen en overmorgen. De snelheid en eenvoud waarmee deze nieuwe diensten gebruikt kunnen worden, de continue investering in veiligheid en de manier waarop het platform in veel gevallen naadloos samenwerkt komt als rode draad terug in alle aankondigingen.

From licences to services

Het is indrukwekkend om te zien hoe Microsoft is getransformeerd van een bedrijf die alleen software maakte en verkocht, naar een dienstverlener die niet alleen haar eigen software maakt, maar ook op de grootst denkbare schaal doet hosten & beheren. Ze zijn maximaal gecommitteerd aan stabiele en goed bruikbare diensten en willen dat alle mogelijke diensten volledig en door iedereen gebruikt worden in plaats van alleen aangeschaft. Een interne (digitale) transformatie die  zelfs voor een technologie bedrijf uitzonderlijk is en we zeker geslaagd mogen noemen.

De trots op het nieuwe Microsoft is enorm voelbaar bij alle Product Groups en presentators die wij hebben mogen spreken. Iedereen praat vol trots over de toepassingen die mogelijk gemaakt worden door het platform en de diensten die daarop draaien. Of zoals Microsoft CEO Satya Nadella deze trots op een mooie maar bescheiden manier verwoord: “You join Microsoft not to be cool, but to make others cool.”

Machine Learning & Artificial Intelligence

Microsoft wil elke developer en organisatie toegang geven tot krachtige Machine Learning & AI diensten. Mocht je kwijt zijn wat ook alweer het verschil is, lees dan de blog van mijn collega Andrei Varanovich. De nieuwe Azure Machine Learning Service is een no-code gebruikers interface waarmee eenvoudig Machine Learning modellen gemaakt, getraind, gedeployed en geüpdatet kunnen worden. Het is de oplossing om DevOps toe te passen op Data Science trajecten, gedoopt tot ‘MLOps’. Dit is de perfecte tool voor de Citizen Data Scientist. Een andere zeer krachtige ontwikkeling die werd gepresenteerd op Microsoft Build, is de verdere inzet van de AutoML dienst van Microsoft waarmee er automatisch een ontelbaar aantal verschillende modellen losgelaten worden op je dataset welke zichzelf tunen en selecteren op basis van de accuraatheid. Microsoft omschrijft de dienst als “AI to build AI”.

Bekijk ook onze Microsoft Build vlog, met een recap van de eerste dagen:

Uiteraard is dit beschikbaar voor data scientists, maar een fantastisch voorbeeld waarbij dit gebruikt wordt in een no-code toepassing is PowerBI AutoML, waarmee op basis van een ingeladen dataset middels een paar klikken een zeer accuraat voorspellend model gerealiseerd kan worden, waarmee je bijv. kunt bepalen of een klant waarschijnlijk in de nabije toekomst een klant blijft of dat deze je organisatie gaat verlaten (churn). De modellen zijn volledig traceerbaar, wat als voordeel heeft dat je kunt herleiden waarom het AI model een bepaalde voorspelling heeft gedaan. Je kunt dus zien welke onderdelen van deze klant (features) het meeste invloed hebben op de kans dat deze klant je organisatie gaat verlaten.

Tot slot heeft het Microsoft Bot Framework waarmee Microsoft ontwikkelaars in staat stelt op Digital Agents te realiseren een groot aantal updates gekregen. Naast meer geavanceerde dialogen, betere ondersteuning voor meertaligheid ondersteund het Bot Framework nu ook meerdere skills, welke via een ‘dispatcher’ kunnen worden geïntegreerd tot één bot. Dit is met name handig waardoor je één bot als aanspreekpunt hebt, maar verschillende use cases wil ondersteunen in één interface. Een demo op Microsoft Build liet ook zien waarmee je real time spraak kunt streamen en converteren naar tekst en vice versa. Door gebruik te maken van de Cognitive Services, kun je zelfs op basis van de stemming van de gebruiker of het antwoord een andere emotie naar voren laten komen in de reactie die nu veel meer lijkt op de reactie zoals een echt persoon deze ook zou geven. Daarnaast is er ook ondersteuning om sector specifieke woordenschat toe te voegen aan de spraakherkenning, zodat vakjargon veel beter opgepikt wordt door de transcriptie.

Graphs

“Defenders think in lists. Attackers think in graphs” is een welbekende uitspraak die wel vaker gebruikt wordt om de noodzaak van correlatie in data aan te duiden, vaak gebruikt bij security gerelateerde onderwerpen. Microsoft laat zien dat ze de principes achter deze uitspraak goed snappen en investeert flink in de uitbreiding van haar Microsoft Graph en past dit niet alleen toe op Security topics middels de Microsoft Security Graph API, maar ook om de productiviteit van eindgebruikers te vergroten in de diverse Microsoft 365 diensten.

Je ziet dat de Graph profiteert van alle nieuwe aangekondigde Cognitive Services waardoor gebruikers input vele malen beter begrepen wordt dan voorheen. Zo zagen we een demo van de nieuwe versie van Cortana – welke tegenwoordig ook integreert met Amazon Alexa – waarin een gebruiker een gesprek kon hebben met Cortana en daarbij 20+ opvolgende vragen gesteld werden zonder dat de assistent de context van de gebruiker en eerdere vragen kwijt raakte. Door de Graph te gebruiken voor het bijhouden van context en deze te koppelen aan een krachtige Microsoft Search engine kan sneller relevante data gevonden worden. Daarnaast zijn de resultaten veel sterker gepersonaliseerd aangezien de Graph weet met wie je vaak en minder vaak (online) samenwerkt, welke meetings je hebt en met welke personen en hoe je gebruik maakt van al je devices en diensten.

Middels Microsoft Graph Data Connect kunnen eigen applicaties aangesloten worden op deze Graph en komt je Moderne Werkplek waarmee je altijd en overal productief kunt zijn steeds dichter bij je eigen applicaties. Combineer je dit met het Microsoft Common Data Model en dan zie je dat Microsoft een steeds completere visie krijgt op data integratie. Goed om te vermelden is dat Microsoft alleen de rekenkracht en het platform faciliteert. Alle data is en blijft van de organisatie zelf en de eigenaar van de data bepaalt dus zelf wie toegang heeft tot de informatie.

Data platform

Microsoft zet zwaar in op Data Platform modernisatie waarmee afscheid wordt genomen van conventionele producten en methodes, welke vaak leiden tot dure en complexe data platformen. Microsoft kiest een moderne aanpak en een andere aanvliegroute dan veel andere Enterprise BI spelers en zet zwaar in op diensten zoals Azure Data Factory, Azure Databricks en Azure Data Lake. Hierbij wordt bij voorkeur geen gebruik meer gemaakt van relatief dure relationele databases, maar van een oneindig schaalbaar Azure Data Lake en een door Microsoft gemanaged Spark cluster Azure Databricks, waarmee zowel batch scenario’s als real-time scenario’s ondersteund worden. De InSpark Managed Oxygen dienst is op deze architectuur gebaseerd en is een Managed Modern Data Platform.

Azure Data Factory heeft een aantal nieuwe functionaliteiten gekregen zoals Wrangling Data Flows waarmee middels no-code complexe transformaties gemaakt kunnen worden zoals we die ook kennen uit de PowerBI Desktop & Premium dienst. Deze dienst is nu een volwaardig alternatief voor het populaire SSIS en is klaar voor het realiseren van nagenoeg alle denkbare hybride koppelingen met bronsystemen (90+ connectors), mét support van Microsoft. Een migratiepad waarmee je je SSIS packages kunt hosten in de cloud op een door Microsoft onderhouden infrastructuur is ook voorhanden met Azure Data Factory. Tevens ondersteund Azure Data Factory nu GitHub integratie waardoor het testen van deployments en ALM een stuk eenvoudiger wordt.

Tot slot krijgt Azure Data Lake ondersteuning en integratie met het Common Data Model van Microsoft, waardoor het structureren van data in een Data Lake kinderlijk eenvoudig wordt. Door gebruik te maken van deze structuur i.c.m. tools zoals Azure Data Factory, welke op korte termijn gaat integreren met de nieuwe versie van Azure Data Catalog, wordt het aantonen van Data Lineage kinderlijk eenvoudig.

Verder zet Microsoft sterk in op het ondersteunen van open source producten zoals Azure Databricks waardoor allerlei complexe transformaties en het trainen van AI modellen in dezelfde pipeline uitgevoerd kan worden als het verversen van je data, zonder dat je schaarse ETL kennis nodig hebt. Breed verkrijgbare Python of R kennis voldoet om aan de slag te gaan met het in Azure Databricks geïntegreerde Jupyter notebooks. De nieuwe Azure Open Datasets dienst biedt data scientists een snel vertrekpunt met vaak gebruikte featuresets zoals het weer en feestdagen.

MS build 2

Hyperscaling

Microsoft neemt langzaam maar zeker alle limieten weg die nu nog vaak in de weg stonden om grotere productie workloads naar de cloud te migreren.  Zo is het vanaf nu mogelijk om operationele database omgevingen tot wel 100TB te huisvesten in Azure. Eén jaar geleden was dit maximaal 1 TB en een aantal jaar geleden was dit nog maximaal 100GB en daarvoor 25GB.

Alle migratie uitdagingen worden weggenomen met SQL Managed Instances, waardoor zelfs de meest complexe en zwaarste applicaties nu naar de cloud gemigreerd kunnen worden met geen tot minimale aanpassingen middels eenvoudige Database Migration Services. De infrastructuur die voorheen opgetuigd moest worden om dergelijke omgevingen te huisvesten was complex en kostbaar om op te zetten en te beheren. Microsoft committeert zich hiermee aan het statement dat zij het beste weten hoe ze hun producten op schaal kunnen laten werken en dat klanten zich hier niet meer mee bezig zouden moeten houden.

Een ander voorbeeld waarbij duidelijk werd dat Azure geen boodschap meer heeft aan limieten is de demo waarbij het mogelijk is om via de selfservice BI tool genaamd PowerBI in een split-second dwarsdoorsnedes te maken op een dataset van 1+ triljoen rijen met vele petabytes aan data. PowerBI Premium neemt hierbij alle complexiteit omtrent de infrastructuur weg en brengt veel serverless en no-code data tools met zich mee waarmee data manipulaties en geavanceerde data analyses met AI ongekend toegankelijk gemaakt worden voor iedereen. Tot een paar jaar geleden waren analyses op deze schaal ondenkbaar en nu zet Microsoft hiermee zelfs de gevestigde Enterprise BI spelers op achterstand, wat ook gezien wordt door Gartner.

Plug and Play IoT

Veel ontwikkelingen rondom de ‘Intelligent Cloud’, maar ook de ‘Intelligent Edge’ heeft serieuze aandacht gekregen van Microsoft. Zo beschikt Microsoft nu over een hele lichte relationele SQL Database welke gebruikt kan worden op Edge devices welke typisch in een IoT scenario ingezet worden. De dienst heet Azure SQL Database Edge.

Wellicht herinner je je nog de periode waarin het heel normaal was dat je drivers moest installeren voor een toetsenbord, muis of printer? Deze grote gebruikers ergernis is opgelost door de “Plug and Play” oplossing van Microsoft waarbij er duidelijke afspraken gemaakt zijn waardoor de noodzaak voor speciale drivers overbodig werd. Een relatief simpele oplossing met verstrekkende gevolgen voor de adoptie snelheid van nieuwe devices.Ditzelfde “Plug and Play” principe gaat Microsoft toepassen op IoT devices waardoor het mogelijk wordt om IoT devices met één druk op de knop aan te melden en de data te streamen naar de cloud.

Containers

Containers hebben tijdens Microsoft Build veel aandacht gekregen en dat is maar goed ook. Container technologie wordt gezien als de succesformule om hyperscale en serverless diensten op een goede wijze aan te kunnen bieden, maar ook als het platform waarmee de Intelligent Egde voorzien wordt van een krachtig platform waarmee veel toepassingen geporteerd kunnen worden van de public cloud naar de edge. De diverse aankondigingen rondom Azure Kubernetes Services (AKS) werden goed ontvangen en zorgt ervoor dat we container omgevingen in Azure beter kunnen monitoren, beheren, beveiligen en schalen door de integratie in Azure DevOps (met behulp van Azure Pipelines), Dev Spaces, Azure Policies integratie en de beschikbaarheid van de “virtual nodes”.

InSpark Cloud Infrastructure & Apps collega’s Johan Biere en Raf Nijs probeerden de vele aankondigingen van (private) previews op Microsoft Build direct uit en zijn deze week al aan de slag om ze te implementeren bij klanten.

Bekijk ook onze vlog over de highlights op het gebied van Azure:

Open Source & .NET

De enorme investering in open source viel ook deze keer weer op. De GitHub integratie in Azure, maar ook in andere diensten zoals Azure Active Directory, Azure Data Factory en Azure DevOps is hier een goed voorbeeld van. Microsoft heeft afscheid genomen van haar eigen Edge rendering engine en is overgestapt op de Chromium engine. Dit resulteert in een veel krachtigere browser die over alle platformen gaat werken. Ook MacOS en Android dus.

Een bijzondere ontwikkeling is dat Q#, het framework dat gebruikt wordt om quantum computing mogelijk te maken, open source wordt gemaakt. Het .NET Framework houdt na 2020 op te bestaan en .NET Core welke volledig open source en cross platform is vormt de toekomst waar Microsoft op in zet. .NET 5 zal vanaf 2020 beschikbaar zijn en betekent tevens het einde van een tijdperk omtrent de welbekende ASP.NET applicaties. Tevens is er online versie uitgebracht van Visual Studio (Visual Studio Online) waarmee ontwikkelaars nu echt altijd en overal kunnen werken.

The future is serverless

Zoals ook al eerder beschreven in de Microsoft Build blog van 2018 is serverless de toekomst voor veel gebruikte diensten zodat applicatie ontwikkelaars zich kunnen focussen op de applicatie en niet de inrichting en complexiteit van het platform.  Een trend die ook in 2019 wordt doorgezet. Het meest sprekende voorbeeld is dat Microsoft nu een volledig door Microsoft beheerde SQL Database op een serverless wijze aanbiedt. Dit houdt in dat je betaald per seconde dat je database actief gebruikt wordt en dat je geen rekening hoeft te houden met zaken als schaalbaarheid. Hier vind je meer informatie over de dienst die nu in preview is.

En hoe nu verder…?

Ongetwijfeld hebben we nog een aantal innovaties gemist, maar we hopen hiermee een uitgebreid overview en inspiratie gegeven te hebben van nieuwe mogelijkheden met behulp van de laatste lanceringen van nieuwe producten en diensten op de Microsoft Intelligent Cloud & Intelligent Edge. Wil je meer weten over één of meer van deze ontwikkelingen en hoe deze jou kunnen helpen versnellen in jouw cloud reis? Neem dan vooral contact op: we denken graag met je mee!

SHARE