Blogs | InSpark

Microsoft Build 2018: the future is serverless

Geschreven door InSpark | Jul 16, 2024 8:40:47 AM

Bij Microsoft Build 2018 in Seattle draaide alles om Artificial Intelligence (AI) en the Internet of Things (IoT), welke aangedreven en ontsloten worden via het Azure platform. We noemen dit de Intelligent Cloud & Intelligent Edge en ze worden niet zonder reden ‘intelligent’ genoemd. Daarnaast was er nog een duidelijke boodschap die op Build naar voren kwam: er wordt bijna niet meer gesproken over infrastructuur. De nieuwe diensten hebben bijna allemaal schaalbaarheid ingebouwd, zijn waanzinnig snel op te tuigen en te gebruiken en er wordt volledig afgerekend op gebruik. Bij geen gebruik, ook geen kosten. We noemen dit serverless computing. Lees verder en ontdek de belangrijkste updates die besproken zijn op Build, over Intelligent Cloud & Intelligent Edge, AI en serverless computing.

Slimme transformatie

De mogelijkheden die vandaag de dag ontstaan door het cloud platform, zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend en bewegen zich steeds meer naar oplossingen die een echte ‘business benefit’ hebben. Veel organisaties hebben moeite om hun legacy applicaties cloud ready te maken, maar in veel gevallen zorgt de digitale transformatie ervoor dat er nieuwe businessconcepten bedacht worden. Deze vormen het toekomstige bestaansrecht van de organisatie. Om die reden mogen deze oplossingen dus ‘mission critical’ genoemd worden. Denk bijv. aan Digital Agents die middels ‘Conversational AI’ steeds slimmer worden en selfservice binnen en buiten organisaties naar een volgend level gaan tillen. Maar ook drones die intelligent gemaakt worden door het beschikbaar stellen van een klein stukje van de cloud op de drone zelf, i.p.v. afhankelijk te zijn van een permanente connectiviteit. Hiermee wordt veiligheid naar een volgend level getild in de industrie sector.

De cloud is er klaar voor

Wat vooral opvalt, is hoe snel deze diensten zich hebben ontwikkeld van bijzaken, naar hoofdzaken. Een aantal jaren geleden ging het met name over nieuwe aangekondigde features in de Azure cloud en waarom deze features ervoor zorgden dat we veel eenvoudiger een lift-and-shift migratie van een bestaand datacenter konden uitvoeren. Natuurlijk blijft dat nog steeds belangrijk, aangezien er nog steeds organisaties zijn die nog niet aan de ‘cloud journey’ begonnen zijn, maar de focus is verschoven. We zien nu dat de public cloud qua features gelijk is aan de traditionele omgevingen en er feitelijk geen reden meer is om niet te migreren naar de public cloud (feature parity).

Next step voor de cloud

Je ziet dat Microsoft met de Intelligent Cloud en de Intelligent Edge, bezig is met de ‘next step’ van de cloud. Hier komt de kracht van de public cloud nog beter naar voren, dan bij bijvoorbeeld het gebruiken van Azure als datacenter voor je VM’s. Klanten profiteren van omgevingen die volledig door Microsoft gemanaged worden, omdat ze letterlijk over oneindige schaalbaarheid beschikken en altijd beschikbaar zijn. Daarnaast zien we dat kleine gedeeltes van de cloud steeds meer op een gedistribueerde wijze ontsloten worden op lokale systemen middels containers. Denk aan het krachtige AI Vision model dat op drones geïnstalleerd wordt waarmee afwijkingen gedetecteerd worden.

Yet-Another-as-a-Service (YAaaS)

Waar we het voorheen hadden over IaaS vs. PaaS, zien we nu nieuwe diensten zoals Azure Event Grid, Azure Logic Apps (iPaaS), Azure Functions (FaaS) en Cognitive Services (AIaaS) een zeer prominente rol krijgen in bijna elke nieuwe, moderne, cloud-ready solution architectuur die er gemaakt wordt. Of het nu gaat om data integratie, het (ont)koppelen van legacy systemen, het gebruiken van pre-trained AI modellen, of het bouwen van oneindig schaalbare microservices, ze hebben allemaal één ding gemeen: er wordt bijna niet meer gesproken over infrastructuur. De nieuwe diensten hebben schaalbaarheid ingebouwd, zijn waanzinnig snel op te tuigen en te gebruiken en er wordt volledig afgerekend op gebruik. Bij geen gebruik, ook geen kosten. We noemen dit serverless computing. Natuurlijk maken deze diensten op de achtergrond wel degelijk gebruik van infrastructuur en servers, maar het platform abstraheert dit volledig waardoor de gebruiker hier geen omkijken naar heeft. Technieken zoals containers zijn hier wederom een belangrijk fundament voor.

Digitale transformatie zonder servers?

De cloud is een enorme enabler voor digitale transformatie, maar lost uiteraard niet alles op. Vaak is er behoefte aan kostbare op maat gemaakte software, of komt het voor dat doelstellingen binnen bestaande organisaties niet gerealiseerd kunnen worden. Dit door alle legacy waarmee men rekening dient te houden, wat weer een te lage innovatie snelheid tot gevolg heeft. De komst van de intelligente en serverless diensten brengen hier verandering in. Zo zie je dat met hulp van Azure Logic Apps, je op een visuele wijze triggers kunt zetten op interne- en externe systemen. Denk aan een nieuwe tweet die geplaatst wordt met een bepaalde hashtag, nieuwe bestanden die toegevoegd worden aan een SharePoint, Teams of een fileshare omgeving, of zelfs een record over bijvoorbeeld een klant of order die aangemaakt of bijgewerkt wordt. Deze triggers kunnen geplaatst worden op moderne systemen die in de cloud staan, maar ook op legacy on-premise systemen die gebruik maken van bijv. een oudere SQL Server, MySQL of Oracle database.

Door deze triggers vervolgens te koppelen aan Cognitive Services, die het sentiment van een stuk tekst bepaalt, tekst uit een afbeelding leest, personen herkent of een risico inschatting maakt op basis van de risico inschattingen die de medewerkers van een bedrijf voorheen handmatig gemaakt hebben, kun je middels Machine Learning heel eenvoudig een proces digitaliseren zonder dat je daarvoor veel maatwerk hoeft te maken.

Voorbeelden die tijdens Build werden getoond – en binnen een paar uur gemaakt – werden, zijn onder andere het herkennen van kentekens uit beveiligingscamera’s en op basis hiervan relevante informatie opzoeken in een CRM systeem en statistieken tonen op basis van PowerBI. Maar ook het maken van slimme bots aan de hand van de Azure Bot Service, die gebruikt maakt van sentiment-, context- en topic herkenning. Ook het herkennen van sprekers uit gespreksopnames en het automatisch opstellen van notulen werd getoond als een toekomstig scenario dat binnenkort mogelijk wordt.

Voordelen van serverless

Door bovenstaande componenten te gebruiken, profiteer je van een aantal voordelen. De belangrijkste drijfveer is vaak kosten. Aangezien een ‘serverless architectuur’ dusdanig schaalbaar is ingericht, betaal je alleen wat je gebruikt. In het eerder genoemde voorbeeld van de kentekenherkenning, betaal je ook echt letterlijk 0 euro op een dag dat er geen kentekens geregistreerd worden, terwijl de service wel beschikbaar is. In een traditionele IaaS of PaaS wereld had deze dag wel geld gekost. Als je dit vertaalt naar bedrijfstoepassingen, kun je dus bijvoorbeeld een architectuur bedenken waarbij je met beperkte inspanningen, oneindige schaal, ingebouwde monitoring en een afrekenmodel kunt hanteren, waarbij je infrastructuur ook per declaratie of doorgevoerde order wordt gefactureerd.

Wil jij ook aan de slag met bijv. het bouwen van een digitale assistent (chatbot) of kijken wat een serverless architectuur voor jouw applicatielandschap kan betekenen? Doe dan onze Business Innovation Game of de Bot Kickstart Workshop.

SHARE