Bijna een kwart van de middelgrote en grote organisaties in Nederland heeft zijn digitale beveiliging niet voldoende op orde om zich te weren tegen cyberdreigingen. Dit blijkt uit een recent onderzoek in opdracht van KPN naar de belangrijkste cybersecurityzorgen van IT-verantwoordelijken. Organisaties, vooral in de gezondheidszorg, financiële dienstverlening en overheid, blijken zich zorgen te maken over hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld, zegt zelfs 40% van de IT-beslissers dat ze niet klaar zijn om een mogelijke dreiging het hoofd te bieden.
InSpark ziet dit als een urgente zaak, en we willen organisaties ondersteunen met een diepgaand Security Assessment. Dit assessment biedt inzicht in de specifieke cybersecurity-uitdagingen per sector en helpt bedrijven in kaart te brengen waar zij staan op het gebied van digitale veiligheid.
Belangrijkste cybersecurityzorgen per sector
Het onderzoek onder IT-verantwoordelijken van zes verschillende sectoren onthult een breed scala aan zorgen:
- Gezondheidszorg en welzijn: De grootste zorg ligt bij de bescherming van patiëntgegevens, gevolgd door de impact van een eventuele stillegging van de organisatie en reputatieschade.
- Financiële dienstverlening: Hier is reputatieschade de grootste angst, met een groeiende bewustwording rond de risico’s van cloudoplossingen en hybride werken.
- Overheid: Hoewel de overheid zich goed voorbereid acht, blijft de diefstal van privacygevoelige data een kernpunt van zorg.
- Industrie: Stilstand van productieprocessen en diefstal van bedrijfsgevoelige informatie vormen hier de belangrijkste zorgen.
- Retail: Financiële schade door cyberaanvallen en verstoring van online services domineren de lijst.
- Transport en logistiek: De sector maakt zich zorgen over bedrijfsonderbrekingen en het verlies van vertrouwelijke klantinformatie.
Een geïntegreerde aanpak voor een betere cyberweerbaarheid
Naast de sectorale verschillen bleek uit het onderzoek dat de bewustwording en voorbereidingsgraad ook sterk variëren tussen middelgrote en grote organisaties. Middelgrote bedrijven blijken zich minder bewust van de risico's, terwijl grotere organisaties vaker uitdagingen ondervinden zoals een tekort aan gekwalificeerd personeel en hoge werkdruk op IT- en cybersecurityafdelingen.
InSpark wil bedrijven helpen om deze tekortkomingen aan te pakken en we bieden met het Security Assessment een concrete stap naar meer digitale veiligheid. Ons assessment geeft inzicht in de huidige situatie, de kwetsbaarheden, en helpt bij het opstellen van een actieplan om risico's te mitigeren. Samen kunnen we zorgen dat jullie organisatie niet alleen voldoet aan de huidige regelgeving, maar ook gewapend is tegen toekomstige dreigingen.
Door de resultaten van een gedegen assessment te combineren met advies op maat, helpen we bedrijven effectief om proactief met cyberdreigingen om te gaan en zich weerbaar te maken tegen de toenemende complexiteit van cyberaanvallen. Ga voor meer informatie en het Security Assessment aan te vragen naar InSpark Security Assessment.
Met een proactieve aanpak en door gezamenlijk op te trekken kunnen we ervoor zorgen dat jouw organisatie de cyberdreigingen van vandaag en morgen aankan.