Skip to content
Blog

Waarom de Connected Store de toekomst is

Laatste update: 14 oktober 2024

Als retailer weet je als geen ander hoe belangrijk het is om vooruit te kijken en te innoveren. Toch is het vaak lastig om grote veranderingen direct door te voeren, vooral omdat de winkel ondertussen open moet blijven. Het is dan ook begrijpelijk dat veel innovaties voor de coronaperiode op de plank bleven liggen. Nu komen al deze innovaties samen in de connected store.

Wat maakt de connected store zo relevant? Waarom is connected zijn essentieel voor retailers? Hier zijn drie belangrijke elementen, gebaseerd op onze ervaringen met grote retailklanten en middelgrote ondernemers in zowel food als non-food, en op trends en ontwikkelingen die retailers zelf signaleren sinds de coronaperiode.

Wat vindt de consument van digitalisering?
Vroeger voelde online winkelen onveilig, maar sinds corona geeft het juist een groter gevoel van veiligheid. Het is eenvoudiger om afstand te houden. Dit positieve gevoel moet vastgehouden worden door het koopproces te vereenvoudigen en te combineren met veiligheid, betrouwbaarheid en lokale beschikbaarheid. Hybride winkels en efficiënte logistiek, zoals click & collect en snelle levering, spelen in op deze nieuwe consumentenwensen.

De Toekomst is Hybride

Hybride winkels, een mix van online en offline, zijn de toekomst. Offline winkeliers hebben een website nodig om bereikbaar te zijn en reserveringen te faciliteren. Omgekeerd beseffen online shops steeds meer dat ze baat hebben bij een fysiek verkoopkanaal. Denk aan Amazon, die een supermarktketen heeft overgenomen. Door deze transformatie naar hybride spelers zal het aantal fysieke winkels niet afnemen, maar de vorm wel veranderen.

In hybride winkels vullen offline en online kanalen elkaar aan. Bijvoorbeeld in belevingswinkels waar klanten producten van de webshop kunnen zien, ter plekke andere varianten kunnen bestellen of bestellingen kunnen ophalen en uitproberen. Dit vraagt om goede wifi, nieuwe distributievormen, koppelingen tussen logistieke systemen en intensiever netwerkgebruik. Medewerkers moeten mobiel zijn en klanten kunnen adviseren.

Inchain partnerships: een vorm van hybride winkels
Pure onlinespelers zoeken ook offline distributielocaties, zoals inchain partnerships. Dit concept van partnering bestond al en zag je bijvoorbeeld bij Rituals-afdelingen in warenhuizen of Apple-afdelingen in Mediamarkt. Deze partnerships breiden de distributie uit zonder de volledige kosten van een eigen winkel. Verhurende retailers profiteren van productdiversificatie en extra inkomsten, maar dit vereist een sterk en flexibel netwerk. De toegenomen datastromen en logistieke uitdagingen vragen om meer bandbreedte, service-integratie en beveiliging.

 

Nieuwe Technologie Verandert de Winkelervaring

Met VR-brillen (virtual reality) in steeds meer huiskamers, wordt het voor retailers een logische tool. Klanten raken gewend aan VR, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor een rijkere productervaring via online verkoopkanalen. In fysieke winkels biedt AR (augmented reality) opties zoals virtuele assistenten die generieke vragen kunnen beantwoorden. Dit alles vraagt om een modern en up-to-date netwerk, elektronische labels en narrowcasting voor persoonlijke aanbiedingen.

De Menselijke Factor en Connectiviteit

In een tijd van digitalisering wordt persoonlijk contact steeds belangrijker. Om zowel medewerkers als klanten van alle gemakken te voorzien, is connectiviteit cruciaal. Medewerkers hebben toegang nodig tot voorraadinformatie en klantdata, wat vraagt om een netwerk dat snel en eenvoudig toegang biedt tot applicaties en systemen. Een moderne werkplek, toegankelijk vanaf een tablet of gedeelde desktop, zorgt ervoor dat medewerkers zichtbaar en benaderbaar blijven voor klanten.

Een moderne werkomgeving helpt ook om medewerkers te vinden en te behouden. Cloudgebaseerde werkplekken met moderne samenwerkingstoepassingen maken het makkelijker en veiliger om thuis en onderweg te werken. Dit is essentieel in een tijd waarin medewerkers op verschillende locaties werken. Digitalisering en cloudoplossingen kunnen repetitief werk automatiseren, waardoor het werk interessanter en aantrekkelijker wordt.