"De reacties waren ontzettend enthousiast en de batterij van de HoloLens raakte leeg door het frequente gebruik ervan.” vertelt Frans Brekelmans, manager informatievoorziening en automatisering bij de Gemeente Alkmaar. Een mixed reality app stelde medewerkers in staat om vast een kijkje te nemen in hun fonkelnieuwe kantoor. “Het is meer dan een leuke ervaring in het hier en nu, de toepassing laat medewerkers meteen kennismaken met de ongekende mogelijkheden van de technologie – en daarvan willen we dankbaar gebruikmaken in onze dienstverlening aan burgers.”
Nieuwe toepassingen als mixed reality omarmen we binnen de gemeente; op die manier willen we onze dienstverlening stroomlijnen en processen versnellen.”
Frans Brekelmans | Manager informatievoorziening en automatisering
Moderne werkplek
Een grootscheepse verbouwing maakt de drie verdiepingen van het stadskantoor van Alkmaar klaar voor een nieuwe werkomgeving volgens het flexplekkenconcept. InSpark werd als Microsoftpartner ingeschakeld voor het inrichten van die moderne werkplek . “In het voorstadium creëerden ze in samenwerking met de architect en ons projectteam een mixed reality-app waarin de renovatie tot leven werd gebracht.”
Levensechte beleving
Zodra je de HoloLens-app van de Gemeente Alkmaar opent, zet je het gebouw op een tafel. “Vervolgens kun je het ontdekken en de verdiepingen eraf halen om nader te bekijken. Ook is er een tourmodus waarin je door het stadskantoor kunt lopen. Je ziet en ervaart het nieuwe interieur dus op ware grootte in de daadwerkelijke ruimte. Een levensechte beleving zoals alleen mixed reality kan bieden.” De bestaande omgeving is aangevuld met hologrammen: bureaus, verlichting, alles heeft een plek. De reacties in de categorie ‘wow en gaaf’ vlogen in het rond. “In afwachting van de oplevering hebben we besloten om de toepassing een vervolg te geven in augmented reality. Daarvoor is geen HoloLens nodig, maar slechts een app op een smartphone. Daarmee kun je de maquette van het gebouw bekijken, inzoomen op sommige plekken en om je heen kijken.” Maar de plannen van de Gemeente Alkmaar gaan veel verder dan een voorproefje voor medewerkers.
Voortvarende aanpak ontwerpprocessen
“Met het nieuwe flexwerken willen we gebruikmaken van de nieuwste media: als gemeente hebben we de lat hoog gelegd als het draait om innovatief werken. Niet alleen voor medewerkers, maar juíst ook naar buiten toe. Ik zie het project met de HoloLens als een experiment: zouden we de technologie ook kunnen gebruiken om inwoners van de gemeente te helpen? Ik ben overtuigd van de voordelen. Het vervangen van een fysieke maquette voor een visuele variant, zorgt ervoor dat plannen tot leven komen en knopen sneller kunnen worden doorgehakt.” Dick Lorier, innovatie consultant bij InSpark, benadrukt de kracht van mixed reality. “De technologie is inzetbaar tijdens het ontwerp, de bouw, renovatie en onderhoud. Je kunt BIM-objecten op schaal in 3D tonen en deze met meerdere mensen interactief bespreken. Hierdoor heb je altijd hetzelfde beeld, ontwikkel je begrip en zijn aanpassingen direct zichtbaar voor het eindresultaat. Dat versnelt trajecten aanzienlijk.”
De keuzes die we samen met Gemeente Alkmaar maakten
Ontwikkelen van een HoloLens-app om medewerkers hun nieuwe werkomgeving te laten zien.
Een laagdrempelig vervolg voor smartphones: met een app kan het stadskantoor met augmented reality worden bekeken.
De feiten op een rij
Oplevering binnen weken.
Erg goede samenwerking met IT, projectteam, architect en InSpark.
User feedback zeer positief.
Tourfunctie geeft echt inzicht: medewerkers lopen letterlijk door hun nieuwe kantoor terwijl dat er pas over een paar maanden is.
Verhoogt enthousiasme: medewerkers voelen zich tijdens het ontwerpproces al betrokken bij de verandering.
Versnelt ontwerpproces: 3D geeft inzicht in uiteindelijke indeling in de daadwerkelijke ruimte, hierdoor overtuig je sneller stakeholders van het idee/ontwerp, krijg je sneller akkoord bij mijlpalen, kun je eenvoudiger aanpassingen doorvoeren, et cetera.
Het designproces van de toekomst.
Tot slot, nog wat extra context over dit project
Bij de Gemeente Alkmaar (108.618 inwoners op 30 april 2017) werken zevenhonderd mensen. De ambitie is om in 2021 de meest innovatieve gemeente van Nederland te zijn en dat zijn, gezien de serieuze stappen in die richting, geen loze woorden. “Het zou voor onze medewerkers eigenlijk doodnormaal moeten zijn om met de nieuwste media te werken. Vroeger werkten we met plattegronden, maar dat verschuift in recordtempo naar 3D. En in die ontwikkeling gaan we graag mee.” Brekelmans verwacht de HoloLens regelmatig in te zetten. “Om te kijken hoe leidingen onder de grond liggen, bij de aanvraag van bouwvergunningen of een wijziging van het bestemmingsplan, de mogelijkheden zijn eindeloos.”