Skip to content
Klantverhaal Rotterdam

Next level stadsontwikkeling met Mixed reality

Laatste update: 9 oktober 2024

Gemeente-rotterdam1-e1528273617875

De grootste verandering voor ons is nog wel de organisatieverandering: van versnipperde IT, over verschillende directies, gaan we naar een centrale afdeling.”

Paul Leenards | Programmamanager Digitaal Experimenteer Centrum

Mixed reality biedt cruciaal inzicht

“Bij de nieuw- of verbouw van objecten en infrastructuur, is het cruciaal om vooraf inzicht te verkrijgen in de plannen en de realisatie. Dit versnelt het traject en verkleint de kans op fouten,” vertelt Paul Leenards, programmamanager Digitaal Experimenteer Centrum bij de Gemeente Rotterdam. Mixed reality maakt dat scenario mogelijk, en dus zocht Leenards met zijn collega’s naar partijen die kennis van de HoloLens in huis hebben. “Bestaande apps voldeden niet aan onze wensen. In de HoloLens Kickstart Workshop onderzochten we met InSpark en partner Comparex, hoe we de technologie het beste konden inzetten in de gemeente. Het antwoord op die kernvraag was een toepassing die bouwers, bewoners, ambtenaren en stakeholders een beter beeld geeft van de totstandkoming van onze projecten.”

Essentiële informatie ‘op je neus’

In het Digitaal Experimenteer Centrum wordt onderzocht hoe nieuwe digitale mogelijkheden concrete vraagstukken in de gemeente zouden kunnen oplossen. “In lijn van wat we daar doen én om het voorstel van InSpark behapbaar te maken, kozen we voor oplevering in sprints.” Stap één is inmiddels gezet: er is een demoversie van de app voor de constructeurs ontwikkeld. Leenards ziet de toegevoegde waarde: “Een papieren 2D-tekening tot leven laten komen in een interactieve driedimensionale weergave, was niet nieuw. De mogelijkheid om op een onderdeel te klikken en bijvoorbeeld te lezen dat de houten brugleuning van fabrikant X is, bestond echter nog niet. Dankzij de HoloLens-app heb je alles wat ertoe doet ‘op je neus’. Als je beter begrijpt wat er op een tekening staat, is je besluitvormingsproces beter en wordt de kans op fouten kleiner.”Screenshot-Rotterdam-v2

Kraakheldere visualisatie

De vraag is nu hoe digitale bouwwerkinformatiemodellen gebruikt kunnen worden om de ontwikkel- en beheerprocessen binnen de Gemeente Rotterdam verder vorm te geven. Een vervolgstap zou kunnen zijn om niet alleen constructeurs, maar ook de Rotterdammers zelf, voorstellen voor hun straat of plein, door de HoloLens te tonen. “Dit noemen wij het inrichtingsplan, dat bedoeld is om bewoners te laten zien hoe plannen uitpakken. De achterliggende gedachte is hetzelfde: een 2D-tekening van een plein, park of speeltuin in 3D weergeven, inclusief ruimte voor interactie. Je kunt op een ouderwetse plattegrond wel aangeven welk soort bomen waar geplant gaan worden en wat voor schaduw ze geven, maar als dat niet jouw dagelijks werk is, valt het niet mee om dat goed te visualiseren.”

Bewoners betrekken

Leenards noemt zichzelf geen ‘techno-optimist’: “Ik geloof niet dat alles beter wordt zodra technologie een vlucht neemt, maar mijn ervaring tot nu toe met de HoloLens is dat de meeste mensen snel doorhebben hoe de bril werkt en binnen de kortste keren zo’n model kunnen lezen. Dat vind ik interessant en veelbelovend.” Dankzij de app kunnen mensen eenvoudig een houten bankje verplaatsen en meteen zien hoe die verandering eruitziet. “Een idee van een ontwikkelaar van InSpark, is om de modellen in virtual reality te laden. Zo kun je over het pleintje lopen en met eigen ogen zien wat het effect is van de aanpassingen. Dat betekent dat je niet alleen bewoners beter inzicht geeft in wat je voorstelt, maar ze ook meer bij de plannen betrekt. En dat resulteert over het algemeen in meer draagvlak voor de uitvoering.”

De keuzes die we samen met Gemeente Rotterdam maakten

  • HoloLens Kickstart Workshop om samen mixed reality-concepten te bedenken, valideren en ontwerpen.
  • Ontwikkelen van een HoloLens-app waarmee bouw- en verbouwprojecten in een interactieve 3D-omgeving kunnen worden ontdekt en gepresenteerd.
  • Ingebouwde objectherkenning maakt het mogelijk een papieren bouwtekening te herkennen en het bijbehorende 3D-model te laden.

De feiten op een rij

  • Korte oplevertijd in sprints.
  • Mooie samenwerking met BIM-experts en modelleurs van de gemeente.
  • Herbruikbare en schaalbare oplossing.
  • De app draait op het cloudplatform van Microsoft Azure.
  • Koppeling met meerdere softwarepakketten voor ingenieurs en modelleurs.

En tot slot: nog wat achtergrond over dit project

Paul Leenards houdt zich bezig met vraagstukken over hoe digitale en IT-toepassingen het beste strategisch ingezet kan worden. Als extern adviseur hielp hij om het Digitaal Experimenteer Centrum (DEC) Rotterdam op te tuigen: een plek waar medewerkers en partners van de gemeente IT-oplossingen ontwikkelen en testen. “En natuurlijk staat de toegevoegde waarde voor de stad altijd voorop.”