Skip to content
Klantverhaal MBS Groep

Dataplatform Nitrogen helpt MBS Groep efficiënter en duurzamer te werken

Laatste update: 27 september 2024
Microsoft dataplatform, rapportage Power Bi

Logo_MBS-Groep-1709289028672

‘In de bouwsector moeten we steeds meer zaken vastleggen en inzichtelijk maken. Waarden voor kwaliteitsborging bijvoorbeeld, data over stikstofuitstoot of informatie over de milieuvriendelijkheid van onze producten. Al die data wil onze organisatie – gevalideerd – snel kunnen raadplegen voor hun besluitvorming.’

Maarten Overduin | IT-manager bij MBS Groep


Datagedreven werken betekent voor de prefab betonspecialist MBS Groep dat ze efficiënter en duurzamer kunnen werken. Beton maken is namelijk een chemisch proces – hoe exacter je weet wat de omstandigheden zijn en hoeveel tijd er voor de productie beschikbaar is, hoe minder chemische toevoegingen nodig zijn. Data zijn daarvoor onmisbaar. Daarnaast is er steeds meer wet- en regelgeving die nauwkeurig inzicht in duurzaamheid en kwaliteit verplicht stelt. En dat geldt niet alleen voor MBS Groep zelf, ook in de keten hebben klanten – aannemers – voor hun bestekken en inschrijvingen meer data nodig. IT-manager Maarten Overduin voorzag dat een integraal en geautomatiseerd dataplatform noodzakelijk zou worden.

De vraag van MBS Groep: een geautomatiseerd dataplatform

Hoewel zijn organisatie nog niet expliciet om nieuwe datadashboards vroeg, verwachtte IT-manager Maarten Overduin dat die vraag er op korte termijn zou komen. Vanwege wet- en regelgeving en vanwege de groeiende behoefte aan efficiëntere werkprocessen – daar zijn simpelweg steeds meer data voor nodig. Maarten: ‘Omdat we al met InSpark werkten, kwamen we in gesprek over datagedreven werken en de mogelijkheden van Microsoft Fabric. Zoals Microsoft en InSpark daarover vertelden, klonk het precies als dat wat ik nodig had om in de verwachte vraag van mijn organisatie te voorzien. Allereerst vanwege de integrale aanpak. Omdat onze bestaande losse datadashboards niet met elkaar praatten, werden aanpassingen in bijvoorbeeld definities steeds lastiger en tijdsintensiever. Daarnaast kostte het refreshen van al die datadashboards zoveel productiecapaciteit dat het maar één, maximaal twee keer per dag kon. En dat terwijl de betonproductie continu doorloopt – die jongens konden daar niet meer op wachten. Ten derde verwachtte ik dus een groeiend aantal vragen vanuit de organisatie, maar had ik geen ruimte voor veel extra mensen. Daarom wilde ik een dataplatform met grotendeels geautomatiseerde processen.’ InSpark breidde daarop Microsoft Fabric uit met het Nitrogen Control Center: een SaaS-oplossing bovenop Microsoft Fabric die het proces van data ontsluiten en verwerken automatiseert. Daarmee kun je de ontwikkeltijd met zo’n 80% terugbrengen.

Daarom koos MBS Groep voor InSpark: veel kennis in huis

Van zijn IT-partners verwacht Maarten dat ze meer kennis dan hijzelf in huis hebben over het onderwerp waarvoor hij ze inschakelt. Achteraf hoef je dan niet terug te kijken op een proces waarin je de dingen liever anders had aangepakt, weet hij uit ervaring. ‘InSpark heeft veel kennis van Microsoft technologieën en datagedreven werken. Ze weten echt waar ze het over hebben.’ Dat maakt de samenwerking zo prettig, vindt Maarten. Zeker bij een Microsoft-product dat nog volop in ontwikkeling is. ‘We werkten met Microsoft Fabric in de public preview fase,’ licht hij toe. ‘Dan weet je van tevoren dat je kinderziektes tegen gaat komen, frequente productupdates en onverwachte bugs. Daarin trokken we echt samen op. Zo besloten we 9 van de 10 keer te wachten op een productupdate in plaats van een aparte workaround te maken.’ Dat ze dergelijke beslissingen dankzij de kennis van InSpark steeds goed geïnformeerd konden nemen, zorgde voor een soepel proces.

De aanpak van InSpark: samenwerken aan PoC

De inzet van het Nitrogen Control Center bij MBS was in de vorm van een proof of concept (PoC). Voor InSpark was het de eerste keer dat ze Nitrogen inzetten, en ook voor Microsoft was Fabric nog niet uitontwikkeld. Inmiddels is de PoC-fase voorbij en is Nitrogen volop in productie, vertelt Maarten. Geen dag te vroeg, want de vraag binnen MBS Groep neemt snel toe. ‘Dat is wel een kip-ei-vraag – voorziet het platform in de toenemende vraag of neemt de vraag zo snel toe omdat het platform er is? Feit is dat mensen nu met smart zitten te wachten op de datadashboards die we op het platform ontwikkelen. De vraag is zelfs zo groot, dat ik toch nog apart iemand heb moeten aannemen. Dat ligt niet aan het platform, want nieuwe datasets gebruiken, modellen uitrollen en dashboards neerzetten: dat werkt precies naar verwachting. Het is vooral het ombouwen van de oude dashboards dat ons meer tijd kost.’ De snel stijgende vraag naar de omgebouwde dashboards komt vooral omdat ze op Microsoft Fabric – aangestuurd door het Nitrogen Control Center – elk uur ververst kunnen worden. Dat praat zich snel rond, vertelt Maarten. Daarnaast wil hij de blik ook op de toekomst richten. ‘We willen nu in kaart brengen welke data we eigenlijk hebben, en vooral: welke data hebben we niet en zou wel van toegevoegde waarde zijn? Het dataplatform ervoor hebben we.’

Het resultaat voor MBS Groep: laagdrempelig datagedreven werken

  • Een draaiend en modern functionerend dataplatform, waarmee alle datavragen vanuit de organisatie snel te beantwoorden zijn.
  • Klaar voor de toekomst, waarin datagedreven werken steeds belangrijker wordt om duurzaam en onderscheidend te zijn.
  • Met refreshs elk uur kunnen de inzichten uit de datadashboards meteen op de productievloer van MBS toegepast worden.
  • Nitrogen Control Center en Microsoft Fabric bieden MBS laagdrempelige toegang tot nieuwe AI-toepassingen.
  • Zijn er nieuwe datadashboards nodig, dan kan dat in zo weinig tijd, dat het binnen het bestaande IT-team opgepakt kan worden.
  • Met de medaillearchitectuur biedt Nitrogen Control Center een visuele werkwijze die snel helder maakt welke dataset waar thuishoort.
  • Danzij One Lake van Microsoft Fabric kan MBS in Nitrogen Control Center gestructureerde én ongestructureerde data combineren.

"Winnaar van de Microsoft Country Partner of the Year Award Data & AI, mede dankzij Nitrogen Control Center"

Over InSpark

Wij laten organisaties vooroplopen in de markt door hun digitale transformatie te versnellen. Met de juiste technologische intelligentie, innovatieve en schaalbare technologie creëren we alle ruimte voor je. Onze ruim 190 gedreven collega’s leveren Microsoft-expertise en ontwikkelen impactvolle oplossingen op het Microsoft Cloud Platform. Als Microsoft Solution Partner (met 13 advanced specializations en 5 solutions), als Azure Expert Managed Service Provider (MSP) – één van de weinige in Nederland – en als Microsoft Intelligent Security Association (MISA) zijn we dé Microsoft-partner. > InSpark.nl